Έχουμε διαβάσει: 3.174 βιβλία

Κριτικές

Το πίσω δωμάτιο
Εκδοτικός οίκος
GUTENBERG
Κατηγορία
Ξένη Λογοτεχνία
Στο «Πίσω δωμάτιο» η Κάρμεν, επιτυχημένη πλέον συγγραφέας, ανατρέχει στις μνήμες της εποχής του εμφυλίου πολέμου και του φρανκισμού στην Ισπανία, σε μια απολύτως προσωπική, συνειρμική καταγραφή, όπου οι μνήμες των γεγονότων της δικής της μικρο-ιστορίας συνυφαίνονται με τη διαδρομή της στη λογοτεχνία.
Η φυσική επιλογή
Εκδοτικός οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Κατηγορία
Δοκίμιο
Στην παρούσα έκδοση δημοσιεύονται τα κεφάλαια της Φυσικής Επιλογής από την Καταγωγή των ειδών του Κάρολου Δαρβίνου η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών. Οι έννοιες και οι θεωρίες αυτού του εκπληκτικού βιβλίου συνεπικουρούνται από την ασπρόμαυρη αλλά ολοζώντανη εικονογράφηση της Ισπανίδας εικονογράφου Έστερ Γκαρθία.
Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας
Εκδοτικός οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Η συγγραφέας στήνει το σκηνικό: ένα σπίτι στο Πήλιο, φθινόπωρο του 2023. Εκεί απομονώνεται για να γράψει. Έχει δίπλα της μια μαύρη τσάντα που περιέχει κείμενα του Δημήτρη (Κάκη) Τουμαζή τα οποία θα προσπαθήσει να βάλει στη σειρά για να διηγηθεί την ιστορία του.
Έγκλημα στον λόφο της Αλκυόνης
Εκδοτικός οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Κατηγορία
Ξένη Λογοτεχνία
Ο Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει από το Λονδίνο στον Λόφο της Αλκυόνης, έναν εξοχικό, ιδιωτικό οικισμό. Τον έχει καλέσει ο Ρίτσαρντ Ντέβονπορτ για να τον βοηθήσει να αποδείξει ότι η μνηστή του Έλεν είναι αθώα για τον φόνο του αδελφού του Φρανκ. Ωστόσο, ο  Πουαρό πρέπει να κρατήσει κρυφό από την υπόλοιπη οικογένεια Ντέβονπορτ τον πραγματικό λόγο της παρουσίας του εκεί. Στο λεωφορείο, μια ολοφάνερα αναστατωμένη γυναίκα ζητάει απεγνωσμένα να αποβιβαστεί, επιμένοντας ότι θα δολοφονηθεί αν παραμείνει στη θέση της. Αλλάζει θέση και το υπόλοιπο ταξίδι συνεχίζεται χωρίς άλλα απρόοπτα. Ο Πουαρό όμως έχει κακό προαίσθημα και οι φόβοι του δεν θα αργήσουν να επιβεβαιωθούν.
Σκοτεινά βάθη
Εκδοτικός οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Κατηγορία
Ξένη Λογοτεχνία
Ο Μάρτιν ζει με την οικογένειά του, τη σύζυγο και τα δυο παιδιά του, στο παλιό εξοχικό των γονιών του σ’ ένα νησάκι στη Σουηδία. Μια ημέρα έχει μείνει μόνος με τον μεγάλο του γιο, τον Άνταμ. Αφού αγοράσουνε μερικά φαγώσιμα από κατάστημα της περιοχής επιστρέφουν σπίτι. Έχουν κανονίσει να πάνε στην παραλία που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι τους.
Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα
Εκδοτικός οίκος
ΙΩΛΚΟΣ
Κατηγορία
Δοκίμιο
Όταν συγκεντρώνονται σημαντικοί άνθρωποι των Γραμμάτων στον ίδιο χωροχρόνο προκειμένου να ανταλλάξουν και να κοινοποιήσουν τα επιστημονικά πορίσματά τους ως εμπειρογνώμονες σε μία άτυπη τέχνη (της Κριτικής), το αποτέλεσμα είναι πάντοτε συναρπαστικό για τον επαρκή αναγνώστη.
Η Αν-τόνια μου
Εκδοτικός οίκος
GUTENBERG
Κατηγορία
Ξένη Λογοτεχνία
Ο Τζιμ, ένας πλούσιος δικηγόρος, θυμάται τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Νεμπράσκα και τη ζωή του κοντά στην Αν-τόνια, την κόρη μιας οικογένειας μεταναστών από τη Βοημία.
Το νησί του Βορρά
Εκδοτικός οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Κατηγορία
Ξένη Λογοτεχνία
Ένα αγόρι εξαφανίζεται ένα βράδυ, γυρνώντας στο σπίτι με το ποδήλατό του, στο μικρό νησί Χίτρα. Τρία χρόνια αργότερα η Μία Κρούγκερ έχει εγκατασταθεί στο νησί, καθώς η Μονάδα Εξιχνίασης Ανθρωποκτονιών στο Όσλο βρίσκεται υπό διάλυση. Λίγες ημέρες αργότερα μια κοπέλα θα βρεθεί άγρια δολοφονημένη σ’ ένα παλιό σκάφος. Σε μια κούπα δίπλα της είναι γραμμένο με αίμα το όνομα «Γιουνάταν». Η Μία αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν αρκούν οι δικές της δυνάμεις για την εξιχνίαση των δύο υποθέσεων και ζητεί τη συνδρομή του Χόλγκερ Μουνκ, του πρώην προϊσταμένου και φίλου της.
Γκρίζες μέλισσες
Εκδοτικός οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Κατηγορία
Ξένη Λογοτεχνία
Ο Σεργκέι Σεργκέγεβιτς είναι μελισσοκόμος και ζει στην «γκρίζα ζώνη» του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Στο χωριό του, τη Μάλαγια Σταρογκράντοφσκα, έχουν απομείνει μόνο δύο κάτοικοι, αυτός και ο παλιός συμμαθητής του, ο Πάσκα Χμελένκο, με τον οποίο δεν έχει καλές σχέσεις. Όλοι οι υπόλοιποι συγχωριανοί έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, που μαίνεται στην περιοχή εδώ και τρία χρόνια.
Σκοτεινός αρκτικός
Εκδοτικός οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Κατηγορία
Ξένη Λογοτεχνία
Αγγλία, Άνοιξη του 1859. Έπειτα από μερικές εβδομάδες εργασίας, το φαλαινοθηρικό «Volunteer» του Εβραίου Τζέικομπ Μπάξτερ είναι φορτωμένο και ετοιμασμένο για απόπλου από το λιμάνι του Χαλ στο Γιόρκσερ για να περάσει έξι καταραμένους μήνες στον Αρκτικό Ωκεανό σαλπάροντας για τη Γροιλανδία και τον Αρκτικό Κύκλο στο κυνήγι του πολύτιμου λαδιού της φάλαινας.
Τα τυφλά ηλιοτρόπια
Εκδοτικός οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Κατηγορία
Ξένη Λογοτεχνία
Τριάντα χρόνια σχεδόν μετά τον θάνατο του Φράνκο κυκλοφόρησε το μοναδικό μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μέντεθ «Τα τυφλά ηλιοτρόπια». Τέσσερα διηγήματα, που λειτουργούν αυτοτελώς, όμως συνδέονται με κάποιον τρόπο μεταξύ τους, συναπαρτίζουν αυτό το χαμηλών τόνων βιβλίο.  Όλα τους διαδραματίζονται μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Κάθε ένα από αυτά μιλάει για μια ήττα.
Παρά θιν’ αλός
Εκδοτικός οίκος
ΟΤΑΝ
Κατηγορία
Θέατρο
Η κοσμοαντίληψη που πρεσβεύει ο Διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ Μιχάλης Πατρώνης είναι καθαρά επικούρεια και η ανάλογη αντιμετώπιση της ανθρώπινης συνθήκης προσιδιάζει στην τραγικωμική ειρωνεία.