Η ζωή αφηγείται

Ο Νίκος Σίμος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι  απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου και της Νομικής Σχολής και αφοσιώθηκε από πολύ νωρίς στη δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από δεκαέξι χρονών. Ασχολήθηκε με το οικονομικό και πολιτικό ρεπορτάζ, ενώ από το 1986 έχει κατακτήσει διευθυντικές και επιτελικές θέσεις, όπως  στο περιοδικό ΕΝΑ της κυριακάτικης Καθημερινής και στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού της Βουλής.

Ο Νίκος Σίμος, στο βιβλίο του με τον τίτλο «Το λάθος παλτό», μέσα από δέκα διηγήματα αφηγείται τη ζωή αλλά και τις ανατροπές τις οποίες επιφέρει. Θέματα με τα οποία ασχολείται και μέσα από αυτά καταγράφει τις ανθρώπινες συμπεριφορές είναι το οικονομικό κέρδος μέσα από το παιγνίδι του χρηματιστηρίου, η μακροχρόνια συμβίωση και η απώλεια του συντρόφου, η προσπάθεια ενός τραγουδιστή να ξανατραγουδήσει και η ταυτόχρονη απόσυρσή του, η σίτιση των περιστεριών που δίνει νόημα αλλά φέρνει και τη συντροφικότητα στη ζωή, Η παρουσίαση των ειδήσεων στην τηλεόραση, η αμοιβαία έλξη ενός πολιτικού προσώπου με τη γραμματέα του, η οποία καταλήγει σε αίτηση δανείου, μια τρομοκρατική προκήρυξη με τους εμπνευστές και εκτελεστές της και μια καρδιά από πέτρα.

Τύχη, αίμα, συμπτώσεις. αυτοκτονίες, έρωτας, ασθένειες, θάνατοι, καθημερινότητα, δολοπλοκίες, εγκληματικότητα, προσωπικό συμφέρον και οι σκοπιμότητες, είναι τα υλικά που συνθέτουν τις ιστορίες του.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του αυτό, με τα διηγήματα «Εις σάρκαν μίαν» και «Ένα πανάκριβο τίμημα» να ξεχωρίζουν, καταγράφει, όπως και ο ίδιος λέει, τη ζωή σε δέκα πράξεις. Με γραφή καθαρά δημοσιογραφική, γεμάτη από εικόνες, γίνεται απόλυτα σαφής και εξαιρετικά περιγραφικός, κάνοντας το κείμενο να  μοιάζει χαλαρό, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια απόσταση μεταξύ κειμένου και αναγνώστη, με αποτέλεσμα να χάνεται το ξάφνιασμα της ανατροπής. Γεγονός το οποίο λειτουργεί εις βάρος του συναισθήματος, το οποίο  υπονομεύει. Σε δεύτερη σκέψη, ίσως να είναι μια δική του τεχνική κατά την οποία αφήνει τον αναγνώστη να ανακαλύψει ή να ενδύσει με συναίσθημα την κάθε ιστορία του.

Παρ’ όλο που οι ιστορίες  μοιάζουν λίγο ή πολύ τραγικές, εντούτοις άλλοτε ο έρωτας και άλλοτε η τύχη λειτουργούν σαν από μηχανής θεοί οι οποίοι επιφέρουν τη λύση δίνοντας διέξοδο και ελπίδα στη ζωή.