Ταξίδι στον χρόνο

Η επιστημονική φαντασία είναι ένα απαιτητικό είδος λογοτεχνίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον συγγραφέα να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες διαδρομές και αναλογίες, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να τον οδηγήσει σε εύκολες και απίθανες λύσεις των καταστάσεων που κατασκευάζει. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Δημήτρης Κατσαΐτης φαίνεται να γνωρίζει καλά το είδος που επιλέγει και μπορεί με μαεστρία να αποφεύγει τις κοινοτοπίες που συναντά συχνά κανείς σε αυτή την κατηγορία μυθιστορημάτων.

Η ιστορία ξεκινά στη Νέα Υόρκη του σήμερα, όπου μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων κατορθώνει να κατασκευάσει μια χρονομηχανή. Τη μέρα της γενικής δοκιμής, όμως, ένα από τα μέλη της ομάδας προδίδει τους συνεργάτες του, καταστρέφει το εργαστήριο και χρησιμοποιεί τη χρονομηχανή για να γυρίσει στο παρελθόν και να αλλάξει την ιστορία προσφέροντας τις γνώσεις του και τα όπλα του παρόντος στη Ναζιστική Γερμανία. Στη Νέα Υόρκη του αλλαγμένου παρόντος, σε μια περίοδο που ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται κάτω από τον ζυγό του κατακτητή, ο αστυνομικός ντετέκτιβ Κάρτερ Τζόουνς πέφτει θύμα απαγωγής από μια κρυφή οργάνωση, η οποία υπό την καθοδήγηση ενός μυστηριώδους υπερήλικα θέλει να καταφέρει να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και να εμποδίσει τον προδότη να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του που θα οδηγήσουν στην καταστροφή του κόσμου.

Η περίληψη της υπόθεσης σίγουρα αδικεί το σύνολο του βιβλίου. Τα ταξίδια στον χρόνο αποτελούν κοινό τόπο στην επιστημονική φαντασία, άρα ως προς αυτό ο συγγραφέας δεν καινοτομεί. Αυτό που καταφέρνει με επιτυχία να δημιουργήσει είναι δυο ξεχωριστούς και απόλυτα αληθοφανείς κόσμους: το σήμερα με τον πλούσιο τρόπο ζωής και το κυνήγι της επιτυχίας και το εναλλακτικό σήμερα με το συνεχές αίσθημα φόβου και την ανασφάλεια να κυριαρχούν. Το στοιχείο, όμως, που κάνει το μυθιστόρημα να ξεχωρίζει και να διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα πιο άρτια μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια είναι οι αυτόνομες ιστορίες που παρεμβάλλονται στη ροή της βασικής ιστορίας. Από τις ακτές της Νορμανδίας στη Νήσο του Μαν, την Μποτσουάνα και έως την Κίνα ο συγγραφέας διαλέγει έναν ήρωα, ένα άτομο, το αναπτύσσει, το τοποθετεί στο κοινωνικό-πολιτικό του περιβάλλον και δείχνει πώς ο ζυγός του κατακτητή επηρεάζει τον μέσο άνθρωπο, τον άλλο, αυτόν που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην πραγματικότητα της ναζιστικής κοινωνίας. Κυνηγημένοι, χωρίς ελπίδες επιβίωσης, αλλά με πείσμα για την προσωπική τους επιβίωση και δικαίωση οι χαρακτήρες αυτών των αυτόνομων ιστοριών δείχνουν πραγματικά την απελπισία και τον εφιάλτη αυτής της εναλλακτικής πραγματικότητας και ταυτόχρονα τονίζουν την ανάγκη να επιτύχει το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο Κάρτερ και η ομάδα του: πρέπει να πετύχουν γιατί αυτός ο εναλλακτικός κόσμος είναι η καταστροφή του ανθρώπινου είδους.

Σασπένς και μυστήριο συνδυάζονται άψογα με την αγωνία για την ατομική ελευθερία και το συλλογικό καλό σε ένα μυθιστόρημα που, παρά τον όγκο του, δεν πλατειάζει και  καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το απρόσμενο και ανατρεπτικό τέλος του.