Θραύσματα ζωής

«Η Γλυσίνα» της Λένας Κορομηλά είναι μια συλλογή διηγημάτων-ταξίδι στο παρελθόν της κεντρικής ηρωίδας. Στα δεκαπέντε διηγήματα, που διαβάζονται αυτόνομα, αλλά μπορούν να θεωρηθούν και κεφάλαια μιας νουβέλας, κεντρικός χαρακτήρας είναι μία γυναίκα, ώριμης πλέον ηλικίας, η οποία μοιάζει να ζει στον δικό της κόσμο. Διήγημα το διήγημα ξετυλίγεται η ζωή της. Όχι με αυστηρά χρονική αλληλουχία, αλλά ανάκατα.

Όσο η αφήγηση κυλάει, το κορίτσι μεγαλώνει, ωριμάζει, γίνεται γυναίκα. Η ζωή της σταδιακά παύει να την ευχαριστεί, γίνεται μονότονη, αδειάζει από ενδιαφέροντα. Γι’ αυτό κι εκείνη ολοένα και επιστρέφει στα παλιά, στις αναμνήσεις, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία στους αναγνώστες να παρακολουθήσουν θραύσματα από τη ζωή της – από τα παιδικά της χρόνια σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα μέχρι τότε που «φεύγει». Μιας ζωής αυστηρά προσωπικής, που όμως μοιάζει με πολλές άλλες.

Θύμησες και αναμνήσεις πυροδοτούνται από φωτογραφίες σε άλμπουμ, από απρόσμενες συναντήσεις, από τυχαία ευρήματα και θαμμένους θησαυρούς σε συρτάρια κλειστά. Τότε είναι που το μυαλό παίρνει φωτιά, γυρίζει στα παλιά, αποπειράται να ταξινομήσει μνήμες, να κλείσει ανοιχτούς από παλιά λογαριασμούς.

Ατμοσφαιρικές, με άμεση αφήγηση, οι ιστορίες περιγράφουν μιαν άλλη εποχή. Με λόγο κυρίως ρεαλιστικό, αλλά και, κάποιες φορές, με στοιχεία υπερφυσικά ή ονειρικά. Που περνάει αβίαστα από τα γεγονότα του παρόντος σε άλλα, παρελθοντικά.

Η ηρωίδα είναι μια γυναίκα σε αναμέτρηση με το παρελθόν, σε παράλληλη τροχιά με το παρόν της.