Σκιές ενός τρομοκρατικού παρελθόντος

Εννέα χρόνια μετά τη δημοσίευση της «Χαμένης βιβλιοθήκης του Δημητρίου Μόστρα», ο Δημήτρης Μαμαλούκας εκδίδει το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές τον ερασιτέχνη ντετέκτιβ Γκαμπριέλε Αμπάτι και τον φίλο του Νικόλα Μιλάνο. Αυτή τη φορά οι περιπέτειες στις οποίες θα μπλεχτούν οι δύο φίλοι σχετίζονται με το όχι και τόσο μακρινό, αλλά απόλυτα σκοτεινό παρελθόν της Ιταλίας.

Το μυθιστόρημα ανοίγει με μια απόπειρα απαγωγής. Μιλάνο, 1979. Τα μέλη του πυρήνα «Φραντσέσκο Λορούσο» των Ερυθρών Ταξιαρχιών σχεδιάζουν την απαγωγή του βιομηχάνου Ντε Σάντις. Η επιχείρηση αποτυγχάνει, ο βιομήχανος, η αστυνομική του συνοδεία και δύο τρομοκράτες σκοτώνονται. Μπολόνια, 2007. Ο νεαρός φοιτητής Αλεσάντρο Φοντάνα εξαφανίζεται και η μητέρα του ζητάει τη βοήθεια ενός παλιού γνωστού της, του Γκαμπριέλε, για να ανακαλύψει τι απέγινε το παιδί της. Ο Γκαμπριέλε και ο Νικόλα αναλαμβάνουν διστακτικά την υπόθεση. Δεν είναι, όμως, οι μόνοι που αναζητούν τον νεαρό φοιτητή, καθώς άτομα με ύποπτο παρελθόν προσπαθούν να τον εντοπίσουν. Η έκδοση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος ενός γνωστού συγγραφέα περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αφού φαίνεται να απευθύνεται άμεσα σε άτομα που με κάποιο τρόπο σχετίζονται με τον εξαφανισμένο Αλεσάντρο.

Το μυθιστόρημα δημιουργεί από τις πρώτες σελίδες ερωτήματα: Τι σχέση έχει η απόπειρα απαγωγής του Ντε Σάντις με την εξαφάνιση του Αλεσάντρο; Μήπως ο νεαρός είχε ανακαλύψει κάτι για τα μέλη του πυρήνα που δεν πιάστηκαν ποτέ; Και γιατί τόσος κόσμος ξαφνικά αναζητά τον νεαρό; Τέλος, τι σχέση μπορεί να έχει ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με την υπόθεση; Όλα αυτά τα ερωτήματα θέτουν σε εγρήγορση τον αναγνώστη από το ξεκίνημα της ιστορίας, καθώς ο συγγραφέας αρχίζει σταδιακά να ξεδιπλώνει μυστικά του παρελθόντος και του παρόντος. Η ιστορία μετακινείται από πόλη σε πόλη και από εποχή σε εποχή σε μια Ιταλία μουντή, βροχερή, σκοτεινή και γεμάτη ένοχα μυστικά. Γιατί μυστικά έχουν όλοι, μα όλοι οι χαρακτήρες της ιστορίας. Προσπαθούν να κρύψουν το παρελθόν τους, τις σκέψεις τους ή τις ενέργειές τους, αλλά τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό για πολύ όταν το παρελθόν έρχεται στο προσκήνιο με εκδικητική μανία.

Συνεχόμενες ανατροπές και απρόσμενες εξελίξεις αλλάζουν κάθε λίγο την εικόνα που έχει σχηματίσει ο αναγνώστης στο μυαλό του. Ήρωες γεμάτοι ατέλειες και επιρρεπείς σε λανθασμένες αποφάσεις, σκοτεινά μπαρ με ύποπτους θαμώνες και ιδιοκτήτες, δευτερεύοντες χαρακτήρες που αναπτύσσονται με ακρίβεια μέσα σε ελάχιστες γραμμές και μια ιστορία που σκαλίζει λάθη του παρελθόντος δημιουργούν ένα πραγματικά ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα, ίσως από τα καλύτερα που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια.