Υπόγειες διαδρομές χρήματος και εγκλήματος

Η υπαστυνόμος Σοφία Μήτση εκπληρώνει επιτέλους το όνειρό της: παίρνει μετάθεση στο τμήμα Ανθρωποκτονιών και ελπίζει ότι τώρα η ζωή της θα αλλάξει προς το καλύτερο. Στο τμήμα της, όμως, είναι η μόνη γυναίκα και ο προϊστάμενός της αμέσως γκρεμίζει τις προσδοκίες της: οι άντρες κάνουν κουμάντο, αυτη βρίσκεται εκεί απλά για να ακούει και να παρατηρεί. Ο πρώην δημοσιογράφος Θωμάς Δήμου είναι σχεδόν έναν χρόνο άνεργος. Τώρα του παρουσιάζεται η ευκαιρία να επανέλθει στην αγορά εργασίας, ως ιδιωτικός ερευνητής αυτή τη φορά για μια μεγάλη -και ύποπτη – δικηγορική εταιρεία.

Αυτοί οι δύο είναι οι βασικοί χαρακτήρες στο νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μπέκα, ένα μυθιστόρημα με φόντο τη σημερινή Αθήνα, αλλά και τον Πειραιά, και με βασικό άξονα το έγκλημα, ορατό και αόρατο, νομικό και ηθικό. Η Σοφία, από την πρώτη στιγμή στη νέα της θέση καταλαβαίνει ότι την περιμένει μια δύσκολη πορεία. Την πρώτη κιόλας μέρα η ομάδα της καλείται να εξιχνιάσει μια μυστηριώδη υπόθεση: μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται κρεμασμένη στο διαμέρισμά της, πάνω στο τραπεζάκι βρίσκονται ναρκωτικά, αλλά μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν; Ο Θωμάς καλείται να ερευνήσει μια περίπτωση μοιχείας ενός άντρα που τυχαίνει να είναι συνεργάτης του κουνιάδου του και παιδικού του φίλου. Πρόκεται για σύμπτωση ή μήπως κάποιος προσπαθεί να τον μπλέξει σε ύποπτες διαδρομές. Οι δύο υποθέσεις συγκλίνουν και οδηγούν τη Σοφία και τον Θωμά σε ύποπτα ξενοδοχεία του κέντρου, σε κυκλώματα που εκμεταλλεύονται νεαρές κοπέλες και θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τους χειρότερους φόβους τους μέχρι να καταφέρουν να λύσουν τον γρίφο για το ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες των όμορφων νεαρών κοριτσιών.

Το μυθιστόρημα διαθέτει έναν καταιγιστικό ρυθμό, οι εξελίξεις είναι συνεχείς και οι ανατροπές δοσμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ανατρέπουν κάθε φορά τα όποια συμπεράσματα έχει βγάλει ο αναγνώστης. Τον γρήγορο ρυθμό βοηθούν τόσο τα σύντομα κεφάλαια όσο και η εναλλαγή των αφηγητών που κάθε φορά προσφέρουν στην ιστορία και ένα νέο στοιχείο. Οι δύο βασικοί χαρακτήρς της ιστορίας βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο της προσωπική τους πορεία, βρίσκονται σε μια ευάλωτη κατάσταση και η εμπλοκή τους στην υπόθεση μπορεί να τους σώσει ή να τους καταστρέψει ολοκληρωτικά. Και οι δύο θα παλέψουν ενάντια σε όλους για να μπορέσουν να πράξουν αυτό που θεωρούν σωστό. Η Σοφία σύντομα συνειδητοποιεί ότι το σκυμμένο κεφάλι δεν πρόκειται να την βοηθήσει με τον μισογύνη προϊστάμενό της ή με τους υπόλοιπους συναδέλφους που την κοιτάζουν υποτιμητικά. Πρέπει να παλέψει για να δώσει μια λύση στις δολοφονίες αυτών των κοριτσιών, για τα οποία κανείς πραγματικά δεν ενδιαφέρεται, σα να είναι αόρατες ή, ακόμα χειρότερα, ενοχλητικές υπάρξεις για τις τακτοποιημένες ζωές και τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους. Ο Θωμάς καταλαβαίνει από την αρχή ότι τον χρησιμοποιούν για να προσεγγίσουν τον κουνιάδο του, τον παιδικό του φίλο που ξεκίνησε από το τίποτα και κοντεύει να γίνει εφοπλιστής. Προσπαθεί όμως να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις που έρχονται στον δρόμο του και να διατηρήσει ακέραια τα κομμάτια του εαυτού του που εξακολουθούν να βάζουν τον άνθρωπο πάνω από το χρήμα.

Ο Βαγγέλης Μπέκας δεν προσπαθεί να χαϊδέψει αυτιά και να αθωώσει κανένα. Παρατηρεί τα σημεία των καιρών (μισογυνισμός, αντικειμενοποίηση της γυναίκας, κυνήγι του εύκολου χρήματος, διασυνδέσεις αστυνομίας και εγκλήματος) και τα φέρνει στο προσκήνιο αναγκάζοντας τον αναγνώστη του να τα παραδεχτεί και να πάρει θέση. Και για αυτό το λόγο το βιβλίο του είναι ταυτόχρονα ένα αστυνομικό και κοινωνικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί.