Ανάμεσα σε δύο ζωές

Η  νεαρή Μάγδα ζει για να φωτογραφίζει. Ο κόσμος της, η ζωή της ολόκληρη περιστρέφεται γύρω από το πάτημα του κλείστρου. Η Μάγδα είναι πολεμική ανταποκρίτρια. Και είναι η καλύτερη. Τριγυρίζει στα πεδία των μαχών και στα βομβαρδισμένα χωριά απαθανατίζοντας εφιαλτικά μοναδικά στιγμιότυπα.

Είκοσι χρόνια μετά βρίσκεται στην Αθήνα με τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της έχοντας εγκαταλείψει τη φωτογραφία. Συχνά πυκνά εφιάλτες από το τότε την επισκέπτονται. Ώσπου μια μέρα ξυπνάει στο νοσοκομείο ως μια άλλη. Είναι διάσημη φωτορεπόρτερ, με δική της εκπομπή στην τηλεόραση, ετοιμάζει πυρετωδώς μια έκθεση με τις καλύτερες φωτογραφίες της, ζει μόνη της. Από τη νέα της ζωή δε θυμάται τίποτα, το μυαλό της παραμένει κολλημένο στο πριν. Αλλά όσο και να ψάχνει να βρει στοιχεία για την οικογένειά της, αυτό στέκεται αδύνατο. Όσο οι μέρες περνούν, κάνει φιλότιμες προσπάθειες να εγκλιματιστεί, να θυμηθεί. Μάταια. Αμφιβάλλει για όλα, για το ποια είναι, τι συμβαίνει γύρω της, ποιες είναι οι πραγματικές επιθυμίες της. Αμφιταλαντεύεται, δεν ξέρει τι αποφάσεις να πάρει. Τότε αναλαμβάνει την κάλυψη μιας ανταπόκρισης σε εμπόλεμη ζώνη και ενώ βρίσκεται εν μέσω πυρών, κάτι μέσα της ξυπνάει, το παλιό της πάθος σταδιακά επανέρχεται.

Όσο η ιστορία ξετυλίγεται και οι σελίδες του «Μια ανάσα πριν» γυρνούν, η Μάγδα καταλαβαίνει ότι το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται σε μια έκρηξη που έγινε πριν από πολλά χρόνια και που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή, τη στιγμή ακριβώς που θα έβγαζε τη φωτογραφία της ζωής της. Τι συνέβη ύστερα απ’ αυτό;

Πρόκειται για μια ρεαλιστική ιστορία μιας συνηθισμένης κοπέλας που ζει τη ζωή της σε όλη της την ένταση. Ξαφνικά όμως αυτή μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς τίποτα από όσα την περιβάλλουν δεν αναγνωρίζει, ούτε της είναι οικείο. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με γρήγορο ρυθμό που δεν αφήνει τους αναγνώστες να επαναπαυτούν λεπτό. Με κύρια μέσα μικρά υποκεφάλαια, όμοια με ενσταντανέ και ένα ανελέητο πίσω-μπρος σε γεγονότα, επιθυμίες, αναμνήσεις. Τι όμως από όλα αυτά είναι αληθινό και τι ψευδαίσθηση; Μήπως η Μάγδα είναι τρελή;

Η Όλγα Μπακοπούλου σκιαγραφεί  με αριστοτεχνικό τρόπο την ιδιότητα της ηρωίδας, αλλά και τον χαρακτήρα της. Λεπτό το λεπτό όλη η απαραίτητη προετοιμασία για την αποτύπωση της στιγμής – που το επόμενο δευτερόλεπτο θα έχει χαθεί. Χρησιμοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις, με εξαιρετική ακρίβεια και με κοφτό στακάτο λόγο, μέσα από λεπτομερείς περιγραφές καρέ καρέ ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη το φρικιαστικό πρόσωπο του πολέμου. Εικόνες γεμάτες οδύνη, πόνο και αίμα και μυρωδιά θανάτου να πλανάται παντού. Και η Μάγδα βρίσκεται ανάμεσα στα συντρίμμια να φωτογραφίζει, παραμένοντας πιστή στο καθήκον, ενώ, αμέτοχη στον πόνο, της είναι αδύνατον να παραιτηθεί από αυτό και να βοηθήσει τα θύματα όπως μπορεί. Γιατί στόχος της είναι «η αλήθεια της στιγμής».