Με μια ρακή

«Με μια ρακή», όμοια με σφηνάκι, διαβάζεται το βιβλίο  της Μαρίας Μαυράκη και της Ειρήνης Μπάιλα. «Με μια ρακή», σαν για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

Τολμηρό το εγχείρημά τους. Να συν-γράψουν και να παραδώσουν στο αναγνωστικό κοινό μία και μοναδική ιστορία. Μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στην Κρήτη του 1970, τότε που δυο παιδιά, ο Κυριάκος και η Μάρω, ερωτεύτηκαν παράφορα και απόλυτα, αλλά που η μοίρα το θέλησε –μαζί με τους γονιούς τους– να τα χωρίσει και να τους ορίσει νέους μοναχικούς δρόμους μακριά από τη γενέτειρα. Διότι οι προκαταλήψεις μιας αυστηρής κοινωνίας, σκληρής και απόλυτης, τιμωρούν την αγάπη.

Τριάντα χρόνια μετά, βρίσκουμε τους ήρωες πιο ώριμους και κατασταλαγμένους, αλλά με τον ίδιο πόνο στην καρδιά για τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους. Ο καθένας έχει προχωρήσει με τον δικό του τρόπο, έχει δημιουργήσει νέους δεσμούς με άλλους ανθρώπους, έχει απομακρυνθεί απ’ ό,τι τον πληγώνει, αλλά δεν έχει συγχωρέσει. Γύρω τους συναθροίζονται άνθρωποι δικοί τους, που τους αγαπούν, αλλά βασανίζονται από τύψεις και ενοχές για τα λάθη και τα μυστικά του παρελθόντος.

Είναι εφικτό η μοίρα να αλλάξει τα γραμμένα της και διαφορετικά να κυλήσουν οι ζωές των ανθρώπων; Τριάντα χρόνια μετά, οι ανατροπές παίρνουν το πάνω χέρι και βήμα βήμα οι ήρωες οδηγούνται στην «αλήθεια».

Παρόν και παρελθόν εναλλάσσονται, ακόμα και μέσα στα ίδια κεφάλαια, οδηγώντας τους αναγνώστες και φωτίζοντας κρυμμένα μυστικά. Τι πραγματικά συνέβη τότε; Για ποιο λόγο τα δυο παιδιά πίστεψαν ότι το έτερόν τους ήμισυ χάθηκε; Και μετά, τι έγινε μετά; Ποιοι οι θύτες και ποια τα θύματα;

Μια εξιστόρηση γεμάτη αγωνία και μυστήριο. Μια ιστορία ύμνος στην αγάπη, τη θυσία, την πίστη και την ανθρώπινη ύπαρξη.