Για να είμαστε αποκλειστικά ο εαυτός μας, πρέπει να εμπιστευθούμε τον αληθινό μας εαυτό. Τόσο απλό είναι το πράγμα. Και εξαρτάται μόνο από εμάς, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται.

Τζον Στριλέκι

Απόσπασμα από το βιβλίο (σελ.5)

Ο Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας John P. Strelecky (Τζον Στριλέκι) γεννήθηκε το 1969 στο Σικάγο των ΗΠΑ. Εξέδιδε ο ίδιος τα βιβλία του μέχρι που γνώρισαν τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και άρχισε να συνεργάζεται πλέον με εκδοτικούς οίκους. Εργάστηκε επί 20 χρόνια στον οικονομικό κλάδο, ώσπου στα 32 του χρόνια, άφησε την επικερδή καριέρα του, εγκατέλειψε τα πάντα κι έκανε μαζί με τη γυναίκα του ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο μεγάλο αυτό οδοιπορικό, που κράτησε έναν χρόνο, οι δυο τους κάλυψαν 112.000 χιλιόμετρα, και συν τοις άλλοις χρησιμοποίησαν άλογα, ελέφαντες και ποδήλατα. Τις εμπειρίες του ταξιδιού ο συγγραφέας τις άφησε να σφραγίσουν τα βιβλία του. Το 2002 κυκλοφόρησε το εν λόγω βιβλίο (“The Why Café”), το οποίο έφτασε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ στη Σιγκαπούρη και στην Ταϊβάν και έχει μεταφραστεί ήδη σε 41 γλώσσες και βρέθηκε για περισσότερες από 200 εβδομάδες στην κορυφή των μπεστ σέλερ σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.  Εκτός από το εν λόγω έργο, έχει γράψει: “Life Safari”, “The Big Five for Life”,Return to The Why Café” (Το καφενείο στην άκρη του κόσμου: Η Επιστροφή), “Reconnection – A Third Visit to The Why Café”, “AHAS! – Moments of Inspired Thought”, “The Big Five for Life Continued και How to be Rich and Happy”. Τα έργα του έχουν πουλήσει παραπάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε 41 γλώσσες. Ίδρυσε το “The Why Café Institute”, στο οποίο οργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια, κάνει διαλέξεις και προσφέρει τις συμβουλές του σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι επίσης ιδρυτής της ιδέας Big Five for Life και δίνει ομιλίες και συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Ζει στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Ο συγγραφέας/ήρωας της ιστορίας και στρεσαρισμένος γιάπης, Τζον Στριλέκι, έχει πάρει μια εβδομάδα άδεια από τη δουλειά του για να χαλαρώσει και να κάνει ένα οδικό ταξίδι και να ξεφύγει από τους λογαριασμούς και τα άγχη που τον κατέτρυχαν στο σπίτι, στην εργασία του και στη ζωή του στην πολύβουη πόλη του. Καθώς δεν είχε πάρει μαζί του χάρτη της διαδρομής του και είχε βασιστεί αποκλειστικά στο διαδίκτυο, δεν αργεί να αποπροσανατολιστεί εντελώς, οδηγώντας για πολλές ώρες σε ερημικά και άγνωστα επαρχιακά μέρη. Λίγο πριν φτάσει, χωρίς καύσιμα, νηστικός και διψασμένος, νύχτα πια, στα όρια της απελπισίας, συναντά στη μέση του πουθενά, στην άκρη του κόσμου, το καφενείο Καφέ-Γιατί. Εκεί εξυπηρετεί τον κουρασμένο οδηγό η σερβιτόρα Κέιζι η οποία θα του γνωρίσει τον ιδιοκτήτη και μάγειρα του καφενείου, τον Μάικ. Στο οπισθόφυλλο του ασυνήθιστου καταλόγου υπάρχουν γραμμένες τρεις ερωτήσεις προς τους πελάτες: Γιατί είσαι εδώ; Φοβάσαι τον θάνατο; Η ζωή σου σε γεμίζει; Η αναζήτηση των απαντήσεων σε αυτές τις ερωτήσεις θα τον ταξιδέψουν νοερά στον ρηχό βυθό με τα κοραλόδεντρα κατά μήκος μιας ακτής της Χαβάης και στα διδάγματα της ιστορίας της πράσινης θαλάσσιας χελώνας. Θα τον μεταφέρουν σε ένα απόμερο, μικρό παραθαλάσσιο χωριό όπου ένας επισκέπτης συνάντησε έναν ψαρά και θα ανακαλύψει τη θεωρία της γεωμετρικής προόδου, και τη σχέση της μοίρας με το μπαλάκι του γκολφ. Στο καφενείο θα γνωρίσει, επίσης, την Άννα, οικονομολόγο, πρώην εργαζόμενη στον χώρο της διαφήμισης και συχνή πελάτισσα του καφέ και θα συζητήσει μαζί της τις τρεις ερωτήσεις του καταλόγου και τον ρόλο της διαφήμισης. Θα καθίσει για οκτώ ώρες στο καφέ μέχρι τα ξημερώματα και θα ακούσει μια ιστορία διακοπών σε μια αμμουδιά της Κόστα Ρίκα, ώσπου τελικά, θα αποχωρήσει από το καφενείο ως ένας αναγεννημένος άνθρωπος.

Αυτό το γεμάτο ζωή, χιούμορ και ιδέες βιβλίο έχει εμπνεύσει εκατομμύρια αναγνώστες να διαμορφώσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δικές τους παραστάσεις. Ο συγγραφέας συμπεριλαμβάνεται στα εκατό πρωτοπόρα πνεύματα κι από τα πιο επιδραστικά άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της ανάπτυξης της προσωπικότητας και της καθοδήγησης των ανθρώπων (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου). Το ταξίδι αυτό του συγγραφέα μέσα στον ίδιο του τον εαυτό, αυτή η ιστορία για το νόημα και τον σκοπό της ζωής αποτελείται από τον πρόλογο, 15 σύντομα κεφάλαια και τον επίλογο. Σύντομο και γραμμένο με ένα απλοϊκό αλλά πολύ αυθεντικό και δυναμικό ύφος, μπορεί κάλλιστα να προσληφθεί από τον αναγνώστη ως ένας εσωτερικός μονόλογος του ήρωα που λαμβάνει χώρα στο μυαλό του πρωταγωνιστή, παρά ως ένας πραγματικός διάλογος μεταξύ των χαρακτήρων του έργου. Παράλληλα πρόκειται για μία ενδοσκόπηση όχι μόνο στις βαθύτερες επιθυμίες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, αλλά σταδιακά επεκτείνεται στον σκοπό της ζωής του καθενός από εμάς, και προσανατολίζεται στις κατευθύνσεις των απαντητικών προσεγγίσεων πάνω σε αιώνια υπαρξιακά ζητήματα που βασανίζουν τη σκεπτόμενη ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες. Εκτός από τις φιλοσοφικές προεκτάσεις που αποδίδονται στο εγχείρημα αυτοβοήθειας του συγγραφέα, θα ήταν ορθό να μην παραβλέψουμε και μια ακόμη λιγότερο έμμεση συνιστώσα του. Η επίμονη προτροπή του συγγραφέα και επαναλαμβανόμενη παρακίνηση προς το αναγνωστικό κοινό του είναι να ασχολούμαστε όσο συχνότερα και όσο πιο κοντά στο παρόν γίνεται με πράγματα που κάνουν τον εαυτό μας να νιώθει ευχάριστα, ώστε να εμπνευστούμε διαφορετικά και ουσιαστικότερα στη ζωή μας.