Ένας Έλληνας γιατρός (ψυχίατρος) που εργάζεται στη Χιλή συναντά, έπειτα από αίτημά του, τον τελευταίο πρόεδρο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Έριχ Χόνεκερ, που έχει καταφύγει εκεί μετά την αποφυλάκισή του, χτυπημένος από τον καρκίνο. Ο Χόνεκερ φιλοξενείται μαζί με τη  γυναίκα του, τη Μάργκοτ, σε μια από τις επαύλεις του Ελβετού «δόκτορα» Φέλζενστάιν στο Σαντιάγο. Εκεί διηγείται στον Έλληνα γιατρό, για τον οποίο φαίνεται να γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ ό, τι ο ίδιος φαντάζεται, τη σχέση του με τον δόκτορα και ένα ταξίδι μαζί του στην πόλη-λιμάνι Βαλπαραΐζο ή «Κοιλάδα του Παραδείσου».

Ο ηλικιωμένος και ταλαιπωρημένος από την αρρώστια Έριχ εκμυστηρεύεται στον 37χρονο γιατρό τις σκέψεις του για τον κομμουνισμό -στον οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι τέλους- και την πορεία του κόσμου. Εκείνος αφηγείται και ο γιατρός κυρίως ακούει, παρεμβαίνοντας μόνο όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο ή για να απαντήσει στις ερωτήσεις του. Ανάμεσά τους δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία βασίζεται στο ότι ο γιατρός υπήρξε στα νιάτα του κομμουνιστής, σπούδασε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τώρα που τελειώνει το συμβόλαιό του με το νοσοκομείο στο Σαντιάγο σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα, να ασχοληθεί με την πολιτική και να γράψει ένα μυθιστόρημα. Η δράση εκτυλίσσεται στα 1994, όμως ήδη από τις πρώτες σελίδες οι αναλογίες με το σήμερα είναι εμφανείς, όπως μαρτυρούν οι αναφορές στη γερμανική Ευρώπη (σελ. 29) και στις νεοναζιστικές οργανώσεις (σελ. 35). Καθώς εξελίσσεται η πλοκή και ο Χόνεκερ αποκαλύπτει το σχέδιο Μαύρη Πεταλούδα του δόκτορα Φέλζι, παράλληλα με την ιστορία της δόνα Κοντσέτα (που μπορεί να ήταν η ίδια γυναίκα που γνώρισε μια μεθυσμένη νύχτα στο Βαλπαραΐζο ο Έλληνας) η εικόνα διευρύνεται για να περιλάβει ένα νέο όραμα του κόσμου είτε πρόκειται για την κοινωνία των Αρίων, εκλεκτών του δόκτορα, είτε για μια δημοκρατία στη βάση της ισότητας που θα αναδειχθεί μέσα από τα συντρίμμια της ελεύθερης αγοράς (όχι ότι είναι το ίδιο οι δύο εκδοχές). Ο Έλληνας γιατρός επιφορτίζεται με μια αποστολή. Θα τη φέρει σε πέρας;

Το βιβλίο διαδραματίζεται μέσα σε ένα σκηνικό θεάτρου. Οι υπηρέτες με τις λιβρέες που πηγαινοέρχονται στο βάθος, το τύμπανο που παίζει, ο σωσίας του Έριχ που εμφανίζεται και εξαφανίζεται με την ίδια ευκολία. Το Βαλπαραΐζο με τους κάθετους βράχους στη θάλασσα, τα στενά δρομάκια, τον οίκο ανοχής της δόνα Κοντσέτα, τον ήχο του τσαράνγκο. Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν τη μυθοπλασία και δίνουν κι έναν τόνο μυστηρίου στην υπόθεση.

Ο κ. Κουμανταρέας είναι γνωστός και καταξιωμένος συγγραφέας. Η επιλογή του να παρουσιάσει τις τελευταίες μέρες του αμφιλεγόμενου Έριχ Χόνεκερ σε ένα μυθιστόρημα είναι ένα τόλμημα που διεξέρχεται με επιτυχία, κατά την άποψή μας, αφού καταφέρνει να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο μέσα στον οποίο οι ήρωες κινούνται ελεύθεροι από το βάρος της Ιστορίας.