Περί προδοσίας και άλλων «κακών»…

Με αφορμή την επίσκεψη της πολύ καλής της φίλης, Μαρίνας, μιας φίλης που έχει πολλά χρόνια να συναντήσει, στο Λος Άντζελες, την πατρίδα της Αλεξάνδρας Μελά τα τελευταία χρόνια, η τελευταία ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της με τον πρώην άντρα της, Νάιτζελ Τζάκσον, και των αναμνήσεών της. Που άλλοτε πονούν και άλλοτε όχι πια.

Διαρκή πίσω μπρος, και ακόμα πιο πίσω, στήνουν χορό και η ιστορία ξεδιπλώνεται τμηματικά μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Η φυγή στην Αμερική για χάρη του μεγάλου της έρωτα, οι ευτυχισμένες μέρες τους σαν ζευγάρι, η καθιέρωση της Αλεξάνδρας ως συγγραφέας, ο ξαφνικός χωρισμός τους, η επίπονη συνέχεια της ζωής της.

Με ενσωματωμένες σκέψεις της συγγραφέα, με παραθέματα του Μπόρχες ως motto στην αρχή κάποιων κεφαλαίων, αλλά και αποσπάσματα από άλλους εξίσου σημαντικούς ομότεχνους μέσα στο κυρίως σώμα του κειμένου, με λόγο απλό, αλλά και πιο σύνθετο, η Τζένη Μανάκη βάζει την ηρωίδα της να κινείται μεταξύ Θεσσαλονίκης, Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες, να συναναστρέφεται διακεκριμένους επιστήμονες και αξιόλογους ανθρώπους, αλλά και να μάχεται τη μοναξιά της και να κάνει απολογισμό της ζωής της. Κάτι καθόλου ανώδυνο, μιας και αυτή απαρτίζεται από μία σειρά μικρών και μεγάλων προδοσιών. Οι σχέσεις της, γονεϊκές, οικογενειακές, φιλικές, δοκιμάζονται, οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, οι ισορροπίες ανατρέπονται και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Μόνη παρηγοριά της οι φίλοι της, που πάντα βρίσκονται βράχοι δίπλα της.

Έχοντας στο πλευρό της τη Μαρίνα, οι δυο τους έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκ βαθέων, να αναλύσουν τα γεγονότα της ζωής τους και τα «πιστεύω» τους και να προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις σε βασικά ζητήματα της ζωής. Ταυτόχρονα η Αλεξάνδρα, μέσω εσωτερικών μονολόγων, στήνει τον εαυτό της στον τοίχο, παλεύει με τους προσωπικούς της δαίμονες και με αμφιβολίες, εξωτερικεύει τις πιο μύχιες σκέψεις της. Περί λογοτεχνίας και διαφορετικού τρόπου σκέψης και νοοτροπίας, σχετικά με τις επιλογές που καλείται ο κάθε άνθρωπος να κάνει, για τη μοναξιά που ωθεί στη δημιουργία ερωτικών σχέσεων που σε διαφορετική περίπτωση δε θα σύναπτε ποτέ κάποιος, για τις προδοσίες που λαβαίνει, αλλά και «κερνάει» ο ίδιος τους άλλους. Όλες πονούν, όλες σχεδόν ξεπερνιούνται. Μόνο που κάποιες αφήνουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στις ψυχές.

Γύρω από τη βασική πρωταγωνίστρια του βιβλίου «Μικρές και μεγάλες προδοσίες» περιστρέφονται και άλλοι άνθρωποι. Άνθρωποι που σχετίστηκαν μαζί της, τη σημάδεψαν, καθόρισαν την πορεία της ζωής της, της στάθηκαν στις δύσκολες στιγμές. Αυτοί συστήνονται, άμα τη εμφανίσει τους, ένας ένας σε αυτόνομα ξεχωριστά κεφάλαια, παρουσιάζεται το παρελθόν τους, ποιοι είναι, πώς έφτασαν μέχρις εδώ. Αλέξανδρος Μελάς, Νάιτζελ Τζάκσον, Μαρίνα Φωτίου, Φίλιππος Πολίτης, Τερέσα Ρομέρο κ.ά.

Όλοι αυτοί, μαζί με την Αλεξάνδρα, παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στις σελίδες του βιβλίου, αποκτούν δική τους πνοή, συμπεριφέρονται και δρουν ανθρώπινα, σκέφτονται, από ένα σημείο κι έπειτα είναι εκείνοι που μόνοι τους, ανεξάρτητα, οδηγούν τον ρου της ζωής τους.

Ένα βιβλίο με έντονα στοιχεία κοσμοπολιτισμού που πραγματεύεται τις μικρές και μεγάλες προδοσίες στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ένα βιβλίο που υμνεί την αληθινή φιλία, γιατί, στο τέλος, αυτοί που παραμένουν πραγματικά δίπλα μας είναι οι αληθινοί φίλοι.