Ένα ταξίδι αυτογνωσίας

Ο Γιώργος Καπράνος είναι επικοινωνιολόγος και πρώην νομάρχης. Έχει ασχοληθεί με την πολιτική επικοινωνία και έχει συγγράψει πολλές μελέτες και άρθρα. Εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως πολιτικός αναλυτής γράφοντας και παρουσιάζοντας την τηλεοπτική εκπομπή ”Άμεση Δημοκρατία”.

Στο βιβλίο του ”Θα με βρεις στον αστερισμό του Ωρίωνα”, παρουσιάζει την ιστορία της τριανταπεντάχρονης Μαρίας. Είναι όμορφη, έξυπνη και εργάζεται ως αρχιτέκτονας σε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες. Η προσωπική της ζωή βρίσκεται στη χειρότερη φάση. Έπειτα από έναν αποτυχημένο γάμο, δημιουργεί σχέση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Νιώθοντας ότι έχει φτάσει σε αδιέξοδο αποφασίζει να επισκεφτεί το μέρος καταγωγής της, την Καστοριά, να ερευνήσει την ιστορία της οικογένειάς της και να καλύψει τα κενά που υπάρχουν μέσα της. Ο πατέρας της υπήρξε δυνάστης και η μητέρα της υπερπροστατευτική κρύβοντάς της το οικογενειακό παρελθόν. Στο ταξίδι αυτό γνωρίζει πολύ ενδιαφέροντα πρόσωπα που της δίνουν την ευκαιρία να ξαναγεννηθεί ως άνθρωπος και να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της. Μαθαίνει τα πάντα για το παρελθόν της οικογένειάς της και έτσι μπορεί και κατανοεί τη συμπεριφορά της μητέρας της και ρυθμίζει τη δική της συμπεριφορά απέναντί της. Η ιστορία της μητέρας της τοποθετείται χρονικά στη γερμανική κατοχή και στη μεταπολεμική Ελλάδα. Έτσι παρουσιάζονται σκληρές εικόνες της κατοχικής Αθήνας και σκιαγραφείται ανάγλυφα η περίοδος του εμφυλίου πολέμου. Ο συγγραφέας μάς δίνει αναλυτικά το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εστιάζοντας στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου στο Γράμμο και στο Βίτσι, στη δυτική Μακεδονία.

Ο Γιώργος Καπράνος κατορθώνει επιτυχώς να συνδυάσει την ιστορία ενός προσωπικού δράματος με την ιστορία ενός εθνικού δράματος, της κατοχικής και μεταπολεμικής Ελλάδας με εστίαση στον εμφύλιο πόλεμο. Προσεγγίζει σε βάθος τους ήρωές του και μέσα από το χαρακτήρα τους και τη στάση ζωής τους περνάει μηνύματα που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα. Πετυχαίνει να στηλιτεύσει συμπεριφορές και καταστάσεις που καταδυναστεύουν τον άνθρωπο κάθε εποχής. Μέσα από το ταξίδι της Μαρίας ο συγγραφέας κάνει το δικό του ταξίδι στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και μια κατάδυση στα εσώτερα της ψυχής του. Επίσης, κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία.