Αγγλικό Savoir Vivre

Ένας διαφορετικός οδηγός «πρώτων βοηθειών» και επιβίωσης για όλους εκείνους που θα θελήσουν να ζήσουν –για λίγο ή και για πιο πολύ– στο Λονδίνο. Ένας χρήσιμος, χρησιμότατος οδηγός!

Προσωπικές καταγραφές που η Ελεάννα Βλαστού καταθέτει στο βιβλίο της «Στο Λονδίνο», με άμεση αφήγηση και ζωντανό λόγο, και που αποτυπώνουν την πραγματική –ωμή– όψη αυτής της πόλης και των κατοίκων της.

Πώς μιλούν οι Άγγλοι; Τι εννοούν; Πώς συμπεριφέρονται, κάνουν κομπλιμέντα και τι περιμένουν από τον συνομιλητή τους; Έχουν αίσθηση του χιούμορ; Τι πιστεύουν για τους εαυτούς τους; Είναι κλειστοί χαρακτήρες και καθόλου συναισθηματικοί ή έξω καρδιά και «ανοιχτά βιβλία»; Και έπειτα έρχονται η βροχή, το στήσιμο στις ουρές, το αλκοόλ, η σχέση με τον χρόνο, η συνέπεια, η ακρίβεια και τόσα άλλα.

Πόσο εύκολο είναι να μείνει κάποιος αλλοδαπός στο Λονδίνο χωρίς να αισθάνεται διαρκώς ότι κάτι του διαφεύγει; Δεν είναι ότι είναι αλλιώτικη η πόλη ή ακατανόητα τα αγγλικά. Όλοι μας ξέρουμε αυτή τη γλώσσα, την κατανοούμε, επικοινωνούμε με άνεση. Οι περισσότεροι δε έχουμε επισκεφτεί την πόλη ως τουρίστες σε κάποια φάση της ζωής μας. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Όταν κάποιος μετακομίζει εκεί, γρήγορα διαπιστώνει ότι καταλαβαίνει ολοένα και λιγότερα απ’ όσα ακούει και όσα συμβαίνουν γύρω του.

Απαραίτητος και απαράβατος κανόνας για να επιβιώσει είναι να γίνει κοινωνός των άγραφων κανόνων και της συμπεριφοράς, που διέπουν τη συγκεκριμένη κοινωνία, να εισχωρήσει κάτω από την επιφάνεια, να μπει σε βάθος, να «κατανοήσει» την τόσο «αλλόκοτη» –και αρκετά ξένη προς εμάς– αγγλική κουλτούρα. Κάτι που προϋποθέτει κόπο, υπομονή, επιμονή και χρόνο. Και κάποιον, φυσικά, που θα του προσφέρει τις «πρώτες βοήθειες».