Τα βιώματα του παρελθόντος μοχλός κίνησης για το παρόν

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη γεννήθηκε στην Κύπρο, όπου και έζησε έως το 1974. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Σηάτλ των ΗΠΑ, αλλά σήμερα ζει και εργάζεται στην Πράγα. Η νουβέλα «Προσωπεία περικείμενοι» είναι το τέταρτο βιβλίο της, το οποίο μάλιστα έλαβε και τον έπαινο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στον ετήσιο διαγωνισμό ανέκδοτων έργων το 2010.

Μια νεαρή δημοσιογράφος, η Χριστίνα, φτάνει στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας με σκοπό να ερευνήσει ένα σκάνδαλο σχετικά με παράνομες ανασκαφές. Στις βαλίτσες της κουβαλά δυσάρεστες αναμνήσεις από μια σχέση που πρόσφατα τελείωσε, αλλά και μια επώδυνη οικογενειακή διαμάχη. Στο χωριό που βρίσκεται κοντά στην αρχαιολογικό χώρο φιλοξενείται από την κυρία Ειρήνη και εκεί γνωρίζει τον ανιψιό της, τον Άγγελο, τους δύο ανθρώπους που θα γίνουν οι μοναδικοί της φίλοι στην περιοχή, αφού όλοι οι υπόλοιποι την αντιμετωπίζουν εχθρικά. Ο Άγγελος είναι υπάλληλος της Εταιρείας, μιας επιχείρησης που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της περιοχής αλλά και τους κατοίκους ταυτόχρονα. Στόχος του Άγγελου είναι να αποδείξει ότι η Εταιρεία ευθύνεται για τον θάνατο του πατέρα του. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη Χριστίνα και στον Άγγελο γίνεται το ψυχολογικό στήριγμα που χρειάζονται για να συνεχίσει ο καθένας την αναζήτηση της αλήθειας στην έρευνά του. Ένα γράμμα, όμως, από το παρελθόν και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει οδηγούν σε απρόσμενες εξελίξεις.

Η ιστορία αναπτύσσεται μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της νεαρής Χριστίνας, η οποία με λόγο αυθόρμητο και συναισθηματικά φορτισμένο αρκετές φορές παρουσιάζει τα γεγονότα που βιώνει στο χωριό που επισκέπτεται. Τα βιώματά της την κάνουν επιφυλακτική με τους γύρω της, αλλά και ταυτόχρονα αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια: ποιοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την παράνομη ανασκαφή; Η πανίσχυρη Εταιρεία, η νομαρχία, το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού; Ο αγώνας της Χριστίνας είναι η αλήθεια να βγαίνει στο φως, ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη. Ο Άγγελος προσπαθεί να πολεμήσει τον εχθρό εκ των έσω. Εργάζεται στην Εταιρεία και προσπαθεί να βρει τρόπο να την καταστρέψει για να μπορέσει να εκδικηθεί αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για τον θάνατο του πατέρα που δεν πρόλαβε να γνωρίσει. Ο αγώνας του Άγγελου είναι να επιτύχουν τα σχέδιά του για εκδίκηση. Δύο χαρακτήρες με δύσκολο παρελθόν –αλλά και παρόν– χειρίζονται την απώλεια αγαπημένων προσώπων με διαφορετικό τρόπο. Η κινητήριος δύναμη είναι ίδια, αλλά ο τελικός στόχος διαφορετικός.

Γρήγορη και δυναμική η νουβέλα της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη, εξετάζει πώς το παρελθόν καθορίζει τις αποφάσεις του παρόντος, καθώς και το πόσο μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει την ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης από την τυφλή εκδίκηση.