«Κοινό μυστικό»

Μια υπηρεσιακή υπόθεση –εξιχνίαση ενός φόνου– και ένα οικογενειακό θέμα κινούνται σε παράλληλες τροχιές για τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο.

Ένας σκηνοθέτης βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο υπόγειο του Θεάτρου Πλάκας και ο αστυνόμος μαζί με τους συνεργάτες του καλούνται να διαλευκάνουν την υπόθεση. Κάτι καθόλου εύκολο μια και κανείς εκείνο το βράδυ δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, ενώ όποια γειτονική πόρτα κι αν χτυπήσουν, πίσω της θα βρουν μόνο σιωπή και σφραγισμένα στόματα. Κανείς δεν έχει πραγματικά να πει κάτι ή προστατεύουν κάποιο «κοινό μυστικό»;

Παράλληλα ο γιος του αστυνόμου, Νίκος, συλλαμβάνεται ύστερα από βαρύτατες κατηγορίες των γονιών ενός ανηλίκου, κατηγορίες που μπορούν να τον κλείσουν για χρόνια στο κελί.

Υπό την πίεση των δύο περιπτώσεων και ενώ ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους, χωρίς ουσιαστικά να κάνουν καμία πρόοδο, ο Χάρης αναγκάζεται να βυθιστεί στο παρελθόν του, να αναλογιστεί τις πράξεις και τα λάθη του, να αναρωτηθεί για το παρόν και το μέλλον του.

Ακολουθώντας τις τεχνικές του αστυνομικού μυθιστορήματος, η Ευτυχία Γιαννάκη στήνει αριστοτεχνικά το σκηνικό της ιστορίας της και εντάσσει ομαλά σ’ αυτό τους ήρωές της, ξεπερνώντας στην πορεία το αυστηρό πλαίσιο των όποιων κανόνων και συνεχίζοντας την αφήγηση πιο χαλαρά. Χρονικά ο μύθος τοποθετείται στο σήμερα, στο πολύ σήμερα, και τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Συνισταμένες άκρως οικείες στους σημερινούς αναγνώστες. Με αυτόν τον τρόπο η συγγραφέας βρίσκει ευκαιρία να σχολιάσει το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι και να θίξει πλήθος ευαίσθητων θεμάτων, όπως την οικονομική κρίση, τον ρατσισμό, την προσφυγιά, την κακοποίηση κ.ά, πότε με διακριτικό τρόπο και πότε βροντοφωνάζοντάς τα.

Επίσης με λόγο κοφτό, απότομο κάποιες φορές και με τσαμπουκά, εν μέσω αφήγησης των γεγονότων εισβάλλουν σκέψεις, αναδρομές, εσωτερικοί μονόλογοι των ηρώων –συνομιλίες με τον ίδιο τους τον εαυτό– που αποκαλύπτουν τον ψυχισμό τους, αλλά και φέρνουν σταδιακά στο φως στοιχεία του παρελθόντος τους, για τα οποία ίσως δεν είναι και τόσο περήφανοι και θέλουν να ξεχάσουν. Μόνο που η ώρα της Κρίσης έχει φτάσει για όλους και κανείς δε θα γλιτώσει. Όταν τα σφραγισμένα στόματα αρχίσουν να μιλάνε, το «κοινό μυστικό» αποκαλύπτεται, η ανατριχιαστική αλήθεια ξεπροβάλλει μπροστά στα μάτια των αστυνόμων, ο δολοφόνος είναι πια θέμα χρόνου να συλληφθεί.

Το μυθιστόρημα «Στο πίσω κάθισμα» εγκαινιάζει τη σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο και αποτελεί το πρώτο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας.