Ένα «whodunnit» που διαδραματίζεται σε μια ελληνική επαρχιακή κωμόπολη είναι η αστυνομική νουβέλα του Λουκά Καρνέση. Ήρωάς του ένας συνταξιούχος αξιωματικός της αστυνομίας που μέσα στη δίνη των πολιτικών αλλαγών της εποχής, λίγο πριν τις εκλογές του 1981, επιστρατεύεται ξανά από τον επικεφαλής του σώματος για να εξιχνιάσει μια σειρά από φρικιαστικούς φόνους στην ήσυχη πόλη, που μοιάζουν να μην έχουν κανένα συνδετικό στοιχείο μεταξύ τους, παρά μόνο τον σαδιστικό τρόπο που σκοτώνει ο δολοφόνος τα θύματά του.

Ο συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο χτίσιμο του χαρακτήρα του βασικού του ήρωα: ο Ηλίας Ανδρέου είναι ένας μοναχόλυκος, απόμακρος και κλειστός αλλά ευφυής και με ισχυρό ένστικτο, από την προσοχή του οποίου δεν ξεφεύγουν οι λεπτομέρειες, στις οποίες ως γνωστόν κρύβεται ο διάβολος, αλλά ούτε και τα επίπεδα της ανθρώπινης ψυχολογίας, ώστε να «διαβάζει» σωστά, και όχι επιφανειακά, τους γύρω του. Μεγαλύτερη σημασία για τον συγκεκριμένο αστυνομικό, αλλά και για τον συγγραφέα, έχει το γιατί κάποιος γίνεται δολοφόνος και όχι το ποιος είναι, και αυτό αποτελεί μία ανατροπή στον κλασικό ορισμό μιας αστυνομικής ιστορίας.

Το μεγάλου αυτού όμως του βιβλίου είναι η ολοζώντανη απόδοση της μικρής κλειστοφοβικής κοινωνίας, με τα ζητήματα της εποχής να κυριαρχούν και να καθορίζουν κοινωνικές και προσωπικές συμπεριφορές: η χούντα που δεν ήταν τότε χρονικά πολύ πίσω και όσοι ασπάστηκαν τις ιδέες της ή συνεργάστηκαν κατείχαν θέσεις-κλειδιά στις κρατικές υπηρεσίες, οι πληγές του Εμφυλίου που παρέμεναν ανοιχτές, καθώς και ο φόβος ότι οι μέχρι τότε καθεστωτικοί θα έχαναν τα προνόμιά τους με την επερχόμενη πολιτική αλλαγή. Αλλά και κοινωνικά ζητήματα που δυστυχώς είναι διαχρονικά αναδεικνύονται καθώς εξελίσσεται η πλοκή: ο ρατσισμός προς κάθε διαφορετικό άνθρωπο, η μικροαστική ηθική της υποκρισίας που πίσω της κρύβει χυδαιότητα, ακόμα και βαναυσότητα.

Στο σύνολό του το «Πικρό κρασί από σταφίδα» είναι μία πολύ καλή προσπάθεια για ένα καθαρά ελληνικό ως προς το στιλ και το ύφος αστυνομικό, που αξίζει να διαβαστεί από όσους αγαπούν το είδος.