Ο Μονταλμπάνο σε μια ακόμα υπόθεση

Σκέφτομαι κοιτώντας τη λευκή σελίδα τι άλλο μπορώ πλέον να γράφω για τον Αντρέα Καμιλλέρι και τον ήρωά του, τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Αγαπημένος συγγραφέας, αγαπημένος χαρακτήρας. Και το «Μια φωνή τη νύχτα» είναι ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο.

Οι εισπράξεις ενός σούπερ μάρκετ κάνουν φτερά. Ο Μονταλμπάνο συναντά τον διευθυντή για να του πάρει κατάθεση. Η συζήτηση οδηγεί στη σύγκρουση των δύο αντρών με τον διευθυντή να φωνάζει ότι τον κατηγορούν χωρίς να φταίει. Ο Μονταλμπάνο καταλαβαίνει ότι κάτι ύποπτο βρίσκεται πίσω από τη ληστεία. Λίγο αργότερα ο διευθυντής αυτοκτονεί.

Προσπαθώντας να βρει τον άνθρωπο της ιδιωτικής ασφάλειας που είχε υπηρεσία στο διπλανό κτίριο την ώρα περίπου της ληστείας, ο Μονταλμπάνο ανακαλύπτει μια αποτρόπαια δολοφονία. Παράλληλα, ένα τηλεοπτικό κανάλι επιτίθεται στον Μονταλμπάνο για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Μονταλμπάνο έρχεται σε σύγκρουση με τον γιο ενός σημαίνοντος πολιτικού. Καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι θα λυθεί με τη γνωστή πολιτική οδό, ο γιος εμφανίζεται στο τμήμα για να δηλώσει τη δολοφονία της αρραβωνιαστικιάς του. Δυο δύσκολες υποθέσεις για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, καθώς τα χρόνια έχουν περάσει και οι αντοχές του –κυρίως στη ρηχότητα των άλλων– έχουν μειωθεί.

Για μια ακόμα φορά ο Καμιλλέρι μας παρουσιάζει μια εξαιρετική αστυνομική ιστορία με το χαρακτηριστικό του ύφος. Τριτοπρόσωπη αφήγηση, όπως άλλωστε κάνει σε όλα τα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Μονταλμπάνο, φτάνοντας ωστόσο στον αναγνώστη οι σκέψεις του κεντρικού ήρωα. Η καλτ σκιαγράφηση του επιθεωρητή με τον μοναδικό σαρκασμό του συγγραφέα είναι άκρως απολαυστικά στοιχεία της ανάγνωσης. Μια διαφορά που υπάρχει σε αυτό το βιβλίο είναι ότι ο Μονταλμπάνο δεν μπλέκει με καμία γυναίκα, κάτι που στα προηγούμενα βιβλία αποτελούσε την απαραίτητη γαρνιτούρα για ένα εξαίρετο αναγνωστικό έδεσμα. Όμως και πάλι η πλοκή και η εξέλιξη της ιστορίας είναι ιδιαίτερα, καθώς και η ξεχωριστή προσωπικότητα του επιθεωρητή, ώστε να προσφέρουν στον αναγνώστη λίγες ώρες εξαιρετικής αναγνωστικής απόλαυσης.