Κάθε ποίημα που τύχει και βρεθεί στον μακρύ δρόμο αυτής της ζωής

να το αντιμετωπίζεις σαν μια χαμένη ιδέα

(σελ. 9)

Ο Νικόλας Νιαμονητός γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπουδάζει Ιατρική στην Πράγα.

Η συλλογή με τον ιδιαίτερο τίτλο «Κυνήγα τη νύχτα μέχρι να γίνεις φλογερή ύπαρξη» και το εξαιρετικό εξώφυλλο αποτελεί την πρώτη συλλογή του Νικόλα Νιαμονητού. Όπως διαφαίνεται και από τον τίτλο, η αναζήτηση του βαθύτερου Εγώ, η αδιάλειπτη προσέγγιση ενός κόσμου υπό το πρίσμα του ενός, κυριαρχούν ως στοιχεία και σημεία στην παρούσα συλλογή.

Η ανάγκη της ψυχής, η δοκιμασία της ύπαρξης –και της συνύπαρξης–, η βούληση της αναπνοής και τελικά η λύτρωση μιας αναζήτησης που ποτέ δεν τελειώνει, βάφουν με χρώματα έντονα τους στίχους των ποιημάτων. Ο εσωτερικός κόσμος, που δύσκολα κατακτιέται, και πολλές φορές μεταμορφώνεται σε δαίμονα και δήμιο, μόνη δίοδο διαφυγής έχει τη διαρκή αναζήτηση, την περιπέτεια και τη δοκιμασία με σκοπό την πλήρωση και την ελευθερία μέσω αυτής. Όπλα στο ταξίδι αυτό είναι όσα κρατούν στέρεα την ανθρώπινη υπόσταση, η Αλήθεια, η Αγάπη, η Δύναμη. Με πυγμή μάχεσαι σε μια σαρκοβόρα καθημερινότητα που αδημονεί να κατακρεουργήσει κάθε σπιθαμή της ύπαρξής σου. Και όσο διατηρείς το μυαλό σου καθάριο, θα κερδίζεις. Και όσο θα επιτρέπεις στο πνεύμα σου να είναι ανθηρό, τόσο θα βλέπεις το φως στο σκοτάδι. Και όσο η καρδιά θα μένει σθεναρή στις αντιξοότητες, τόσο θα μπορείς να λες πως έζησες.

Ποίηση εσωτερική με συναισθηματική εκφραστικότητα και πλούσιο λεξιλόγιο. Ο λυρισμός και η υποβόσκουσα μουσικότητα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, παράλληλα με την απουσία σημείων στίξης στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, δίδει στον αναγνώστη την αίσθηση μιας συνεχούς και καταιγιστικής ροής. Σαν να πρόκειται για μια επανάσταση που ξεκινάει από τα ενδότερα.

Οι τίτλοι των ποιημάτων ως επί το πλείστον είναι και στίχοι στα ίδια τα ποιήματα, ενώ η δομή της συλλογής διεκδικεί την υπόστασή της μέσα από τη δική της ξεχωριστή ισορροπία. Ως αρνητικό στοιχείο θα σημείωνα το ότι ορισμένα ποιήματα είναι μεγαλύτερα σε έκταση απ’ ό,τι θα χρειαζόταν, χάνοντας έτσι τη δυναμική τους, ενώ το νόημα και η ουσία αποδυναμώνονται.

Εν κατακλείδι η ποιητική συλλογή του Νικόλα Νιαμονητού είναι μια αρκετά καλή πρώτη προσπάθεια που έχει πράγματα να πει, κυκλοφορώντας πρόσφατα σε μια θαυμάσια έκδοση.