Ντράουγκρ

Για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο «Η σκιά» του Βαγγέλη Γιαννίση και δεν είναι γνώστες των σκανδιναβικών λαϊκών μύθων, ντράουγκρ είναι ένα πλάσμα που πριν πεθάνει ήταν άνθρωπος και επιστρέφει από τους νεκρούς για να εκδικηθεί, περιφερόμενο στα δάση και στα σκοτάδια.

Ένα πτώμα ανακαλύπτεται έξω από το Έρεμπρο. Η όρθια στάση του νεκρού, τα νεκρά πουλιά στα πόδια του και όλο το σκηνικό του φόνου ενέχουν κάτι το μακάβριο. Ο Άντερς Οικονομίδης αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για μια απλή δολοφονία, αλλά υπάρχει σημειολογία στην εικόνα του φόνου. Το πρόσωπο του νεκρού είναι εντελώς αλλοιωμένο, ώστε να μην μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Οι πρώτες έρευνες δεν αφήνουν και πολλά στοιχεία και ο Άντερς πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν, ψάχνοντας όλες τις πιθανότητες. Μια απόκοσμη σκιά έχει καλύψει τον Άντερς και την ομάδα του. Και ο χρόνος κυλά…

Ο Άντερς ανακαλύπτει τον μύθο του ντράουγκρ, που θα τον οδηγήσει στη μουσική σκηνή του σκανδιναβικού black metal. Θα υπεισέλθει στον σκοτεινό κόσμο των ανθρώπων γύρω από το black metal, θα γνωρίσει τις πεποιθήσεις τους, θα ακούσει τις μουσικές τους, θα αντικρίσει σύμβολα και δοξασίες που έχουν τις ρίζες τους στη σκανδιναβική μυθολογία. Και καθώς η διαλεύκανση της υπόθεσης μοιάζει πολύ μακρινή, νέες δολοφονίες φέρνουν στο προσκήνιο νέα δεδομένα. Όμως, η σκιά έχει τυλίξει για τα καλά τον Άντερς, σφίγγοντας τη θηλιά στον λαιμό του. Και ο μόνος τρόπος να απελευθερωθεί είναι να ανακαλύψει τον δράστη.

Η τέταρτη ιστορία του Βαγγέλη Γιαννίση με πρωταγωνιστή τον Άντερς Οικονομίδη, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση. Τοποθετημένο στη σουηδική πραγματικότητα, αφού ο συγγραφέας γνωρίζει την καθημερινότητα και τους τόπους της Σουηδίας, στο βιβλίο απεικονίζονται άρτια τα τοπία και οι αστικές σκηνές. Ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή σκιαγραφείται πειστικά από τον συγγραφέα, ενώ και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ενέχουν τον ρεαλισμό που απαιτείται για ένα καλό αποτέλεσμα.

Σε κάθε νέο βιβλίο του ο Βαγγέλης Γιαννίσης παρουσιάζεται καλύτερος από την προηγούμενη επιτυχία. Δεν επαναπαύεται στην επιτυχία των βιβλίων του, αλλά είναι προφανές ότι επεξεργάζεται ακόμα περισσότερο τη γραφή και την πλοκή σε κάθε επόμενο βήμα. Και το εγχείρημά του είναι τόσο πετυχημένο που, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, ξεχνά ο αναγνώστης ότι το συγκεκριμένο βιβλίο που αναφέρεται στη σουηδική πραγματικότητα το έχει γράψει Έλληνας.

«Η σκιά» του Βαγγέλη Γιαννίση είναι ένα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα και ειδικά για την εγχώρια παραγωγή του είδους, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων που κυκλοφορούν.