Ζωές αξόδευτες στη δίνη πολιτικών γεγονότων

Ένα νησί στη δυτική άκρη της Μεσογείου, ανάμεσα στην Ιβηρική χερσόνησο και την Αφρική, μια παραλιακή πόλη που δεν είναι η πρωτεύουσα, ένα χωμάτινο σοκάκι που καταλήγει σε αδιέξοδο. Τέσσερις οικογένειες, ανάμεσά τους μία όχι και τόσο συνηθισμένη: πατέρας, γιαγιά, τρία ενήλικα παιδιά. Αυτό είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο διαδραματίζεται το μυθιστόρημα, κάπου προς το τέλος της δεκαετίας του ’60, στον απόηχο ιστορικών γεγονότων όπως η πρώτη βόλτα του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Ο μικρότερος γιος της οικογένειας των Σάντι, ο άστατος Λουτσιάνο, φεύγει από το σπίτι για να μείνει σε ένα άλλο σημείο της πόλης. Πράξη προσωπικής ανεξαρτησίας ή κάτι άλλο; Το θέμα συζητείται στο καφενείο-φούρνο του Τσέλιο και της Μαρία Φερέ όπου συχνάζουν οι άντρες της γειτονιάς: εκτός από τον Κάρλος Σάντι, ο δικηγόρος Καλίστο Ραμίρεζ, ο δάσκαλος Μπονιφάτσιο Κριστόφορι, ο ζαχαροπλάστης Ντίμα με τις περίεργες πολιτικές διασυνδέσεις, ο «δήμαρχος», ο σοβατζής. Εκείνη την ίδια μέρα, η απουσία του αμφιλεγόμενου υπουργού Εσωτερικών της νεοσύστατης Δημοκρατίας από την εξέδρα των επισήμων που δέχονται το χαιρετισμό της παρέλασης για την εθνική εορτή στην πρωτεύουσα, προκαλεί εύλογες απορίες στους θαμώνες. Όμως η συζήτηση καταλαγιάζει κι ο καθένας επιστρέφει στις καθημερινές ασχολίες του. Μέχρι την επόμενη φορά. Το άλλο θέμα συζήτησης στη γειτονιά είναι η σχέση της κόρης των Σάντι, της Ανίτα, που μόλις έχει τελειώσει το σχολείο, με το νεαρό αστυνομικό Ντιέγκο. ¨Όταν ο Ντιέγκο βρίσκεται κατηγορούμενος για αντικυβερνητική δράση, οι δραστηριότητες του αδελφού της κινούν τις υποψίες της Ανίτα, η οποία βάζει σκοπό της να ανακαλύψει την αλήθεια.

Στο βιβλίο υπάρχει μια κλιμακούμενη ένταση, η οποία προκαλείται από πολιτικά γεγονότα που μοιάζουν στην αρχή ξεκάρφωτα, χωρίς στόχο, αλλά που σίγουρα δείχνουν αυτό που οι κάτοικοι δεν θέλουν να παραδεχθούν, που μπροστά του κλείνουν επίμονα τα μάτια: κάτι βράζει από κάτω, επίφοβο, όμως, επικίνδυνο. Όλα στο σοκάκι  φαίνονται ήρεμα και φυσιολογικά. Ο κάθε νοικοκύρης φροντίζει ώστε ο αντίκτυπος των γεγονότων να μην περνά το κατώφλι του καφενείου ή του σπιτιού του. Με κάποια δόση αυθαιρεσίας θα λέγαμε ότι αυτός είναι και ο λόγος που στο δρομάκι όλα καταλήγουν σε αδιέξοδο. Η «επανάσταση» του Λουτσιάνο, η έκρηξη της Ανίτα, οι κατάρες της γιαγιάς Ευφεμία. Κανένας σκοπός δεν ευοδώνεται. Ενώ όλα γύρω τους δείχνουν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι, οι άνθρωποι επιλέγουν το δρόμο που θα τους χώσει τελικά πιο βαθιά στο τέλμα.

Υπάρχουν αρκετές αναλογίες ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν στο νησί Άκρα Λεύκα και τη Ζόρα (ονομασία παρμένη από τις «Αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο) και σε συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν το σχετικά πρόσφατο παρελθόν μιας  μικρής χώρας, αν και η αφήγηση διαφυλάσσει τα μυθοπλαστικά της στοιχεία. Είναι η «απουσία της τάξης των πραγμάτων και της λογικής», όπως λέει η Ανίτα (σελ. 149), που εξηγεί  την αδράνεια ή, το αντίθετο, την υπερβολική αντίδραση απέναντι στα γεγονότα η οποία οδηγεί είτε σε αδιέξοδο είτε στην καταστροφή; Ποιος ευθύνεται για την έλλειψη ενός μπούσουλα στην ιστορική πορεία ενός λαού;

Αν και το πολιτικό στοιχείο είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της πλοκής, τα επιμέρους επεισόδια προκαλούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον του αναγνώστη, Ο φακός εστιάζει εναλλάξ στα πρόσωπα της γειτονιάς, οι ιστορίες των γειτόνων μπλέκονται με την ιστορία των Σάντι. Είναι γεμάτες χρώματα, κρυμμένα συναισθήματα και πάθος. Αποτυπώνουν τη ζωή που μοιάζει να πάλλεται αξόδευτη πίσω από τις ασπρισμένες προσόψεις, στα φτωχικά αλλά πάντοτε καθαρά δωμάτια των σπιτιών ή στις αυλές με τις τριανταφυλλιές και τις γλάστρες, στους υπόλοιπους δρόμους της πόλης, δίπλα στη συνοικία των αραβόφωνων και στο λιμάνι, τη μοναδική πραγματική διέξοδο σε αυτό το αδιέξοδο τοπίο.

Σημείο αναφοράς του μυθιστορήματος είναι η πόλη. Όμως την πόλη την καθορίζουν οι άνθρωποι. Παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, το άσκοπο μίσος και τα πολιτικά πάθη, παρ΄ όλο το κακό που προξενούν στους γύρω τους ορισμένοι από αυτούς, οι ήρωες της Αβρααμίδου, που αναδύονται πολύ καθαρά μέσ’ από αυτή την εξιστόρηση, είναι όλοι τους συμπαθείς, σαν να είναι θύματα της συγκυρίας και όχι των προσωπικών τους επιλογών.