Στο νιτροχώρι

Ο Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ (γεν. 1950) είναι Χιλιανός συγγραφέας. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου της Χιλής, το 1994 και το 1996. Το μυθιστόρημά του «El arte de la resurreccion» τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος Alfaguara στην Ισπανία το 2010. Παρότι το πρώιμο έργο του αποτελείται κυρίως από ποιήματα και διηγήματα, έγινε περισσότερο γνωστός ως μυθιστοριογράφος. Στο έργο του αποτυπώνεται η σκληρή ζωή της εργατικής τάξης της Χιλής στα μεταπολεμικά χρόνια. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

Στη νουβέλα του «Η αφηγήτρια ταινιών», ένα μικρό κορίτσι αφηγείται την ιστορία του. Και κατ’ επέκταση την ιστορία του χωριού του, κάπου στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι δουλεύουν στα ορυχεία του νίτρου. Ενός χωριού φτωχού, που η μοναδική διασκέδαση, που έχει να προσφέρει, είναι οι ταινίες που φέρνει το σινεμά. Μια διασκέδαση που, ωστόσο, δεν δύνανται να απολαμβάνουν όλοι.

Μέχρι που ένα μικρό κορίτσι αναλαμβάνει απρόσμενα τον ρόλο της αφηγήτριας ταινιών. Οι άνθρωποι, άντρες, γυναίκες, παιδιά, πλούσιοι και φτωχοί, προτιμούν να ακούν εκείνη να αφηγείται τις ταινίες και να τις ζωντανεύει με παραστατικό τρόπο μπροστά τους, παρά να τις παρακολουθούν στο πανί. Κάθε μέρα το σπίτι της γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο.

Με την πάροδο του χρόνου, το κορίτσι αποκτά δουλειά πλήρους απασχόλησης ως «αφηγήτρια ταινιών». Μέχρι που η τηλεόραση εισβάλλει στο χωριό τους. Και αυτομάτως το ενδιαφέρον όλων μετατοπίζεται σε αυτό το θαύμα και πλέον πλημμυρίζουν το ζαχαροπλαστείο του χωριού.

Η Μαρία-Μαργαρίτα αφηγείται με άμεσο, ζωντανό, αφοπλιστικό και απόλυτα ξεγυμνωμένο τρόπο την ιστορία της και την ιστορία της οικογένειάς της. Και μαζί με αυτές, τη γεμάτη ρουτίνα καθημερινότητα των κατοίκων στο ξερό τοπίο της πάμπας και τη σκληρή και χωρίς κανένα κίνητρο ζωή.