Για ένα όνειρο ισότητας και αδελφοσύνης

Ο Ντανιέλ Τσαβαρία γεννήθηκε το 1933 στην Ουρουγουάη. Έζησε μια περιπετειώδη ζωή.  Στα είκοσί του μπάρκαρε σε πλοίο για την Ισπανία. Διέσχισε την Ευρώπη και εργάστηκε ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Αμβούργου, ναύτης σε ελληνικό πλοίο και περιπλανήθηκε στην Ιταλία. Επιστρέφοντας στη Λατινική Αμερική, ολοκλήρωσε τις σπουδές φιλολογίας και εργάστηκε ως ηθοποιός στο Μοντεβιδέο. Το 1964 βρίσκεται στη Βραζιλία. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Joao Goulart ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα και ο Τσαβαρία καταφεύγει σε έναν παραπόταμο του Αμαζονίου. Έπειτα από οκτώ μήνες  στη ζούγκλα, καταλήγει στις ακτές του Ειρηνικού, όπου εργάζεται στο τμήμα αφορολογήτων ειδών του αεροδρομίου και κάνει λαθρεμπόριο ουίσκι και τσιγάρων. Παράλληλα συνδέεται με το κίνημα των ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο, ELN. Τον Οκτώβριο του 1969, το στρατηγείο του ELN του διαμηνύει ότι ένας αντάρτης αυτομόλησε δίνοντας στην αστυνομία μια λίστα με ονόματα, μεταξύ των οποίων και το δικό του. Επιβιβάζεται σε ένα μικρό αεροπλάνο και οπλισμένος με ένα περίστροφο αναγκάζει τον πιλότο να κατευθυνθεί προς την Κούβα. Έκτοτε ζει στην Αβάνα και διδάσκει αρχαία ελληνικά, λατινικά και κλασική φιλολογία.

Το «Για τα μάτια σου» είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς βιβλίων που θ΄ακολουθήσουν και στο οποίο ο συγγραφέας, όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα, επιλέγει να παρουσιάσει τους «καλούς» του ήρωες σε μια πλοκή με πολύ διασκεδαστική δράση, τους οποίους θα παρουσιάσει στα επόμενα να παλεύουν μαζί ενάντια στους «κακούς». Γι΄αυτό μοιάζει με σπονδυλωτό μυθιστόρημα, στο οποίο οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές δεν συναντιούνται ποτέ. Εκτός ίσως από τον εικονικό χώρο του διαδικτύου και την ιστοσελίδα μιας οργάνωσης με τη μυστηριώδη επωνυμία “Pro veritate” και έδρα το Παρίσι που διοργανώνει τέσσερις διαγωνισμούς αποκρυπτογράφησης γρίφων με έπαθλο κάθε φορά (και στο τέλος) ένα σημαντικό ποσό. Οι τρεις ήρωες είναι ο Όσκαρ Αμπερκρόμπι, Βρετανός αρχαιολόγος που ζει στην Αθήνα, ο Μανφρέντο Πιρότο, Ιταλός καθηγητής κλασσικών σπουδών σε λύκειο της Σαρδηνίας και ο Γκεγκόριο Μοντίχο, ουσιαστικά αυτοδίδακτος, γκραν μετρ του σκακιού και πρώην καλόγερος από τη Σεβίλλη που ζει στη Μαδρίτη. Οι τρεις πρωταγωνιστές δεν κερδίζουν όλους τους διαγωνισμούς, αλλά όλοι φθάνουν μέχρι το τέλος και ο αναγνώστης παρακολουθεί παράλληλα τις προσωπικές τους ιστορίες που εκτυλίσσονται σε διάφορα σημεία του κόσμου. Όταν η ύπαρξη της μυστηριώδους οργάνωσης αρχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον της CIA και εμφανίζεται ένα δυσφημιστικό άρθρο για τους εμπνευστές της, αυτοί βγαίνουν στο προσκήνιο και αποκαλύπτουν την προσωπική τους ταυτότητα και το σκοπό της οργάνωσης.

Το βιβλίο έχει καταιγιστική δράση και πλοκή αστυνομικού μυθιστορήματος από το οποίο απουσιάζει το πτώμα. Οι επιμέρους ιστορίες παρουσιάζουν η κάθε μια το δικό της ενδιαφέρον και τη δική της απρόβλεπτη εξέλιξη. Τα αινίγματα που καλούνται να λύσουν οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, αν και φαινομενικά ανώδυνα, υποκρύπτουν πολιτικές απόψεις και στάσεις, οι οποίες παρά τα χρόνια που έχουν περάσει από την έκδοση του βιβλίου στα ισπανικά (2006), εξακολουθούν να είναι επίκαιρες. Και βέβαια καταδεικνύουν την κατάρτιση του συγγραφέα σε θέματα κλασικής φιλολογίας και, αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον ίσως, το όραμά του για έναν κόσμο αλληλεγγύης όπου τα χρήματα δεν έχουν θέση παρά ως μέσο για την εξίσωση των ανθρώπων.