Επιβίβαση με προορισμό την κόλαση

O Donald Ray Pollock έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο το 2008 με τη συλλογή ιστοριών «Knockemstiff», η οποία γνώρισε θερμή υποδοχή από την κριτική. Από το 1973 έως το 2005 ήταν εργάτης στη βιομηχανία Mead Paper Mill στο Οχάιο. Το 2009 έλαβε την τιμητική συγγραφική υποτροφία Pen/Robert W. Bingham. Το μυθιστόρημά του «Πάντα ο διάβολος» (2011) έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και έλαβε πλήθος διακρίσεων. Θεωρείται ότι εισήγαγε ως είδος το νέο αμερικάνικο γκόθικ. Διασκευάστηκε σε κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία του Αντόνιο Κάμπος για την πλατφόρμα Netflix, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χόλαντ και Ρόμπερτ Πάτινσον. Ακολούθησε το μυθιστόρημά του «The Heavenly Table» (2016).

Στο «Πάντα ο διάβολος», ο Άρβιν Γιουτζίν Ράσελ μεγάλωσε δίπλα σε έναν πατέρα, που δεν δίσταζε να θυσιάσει ανθρώπους και ζώα για να σώσει την καρκινοπαθή γυναίκα του από τον θάνατο. Μεγαλώνοντας ο Άρβιν εξελίσσεται σε έναν ενήλικα με έναν πολύ προσωπικό κώδικα ηθικής.

Ο κόσμος του έχει τους δικούς του κανόνες, όπως του τους δίδαξε ο πατέρας του. Καλός, πράος, υποστηρικτικός και προστατευτικός απέναντι στους οικείους του, όταν χρειάζεται, αθόρυβα, αναλαμβάνει δράση, χωρίς να διστάζει να γίνει βίαιος. Κι όταν η ετεροθαλής αδερφή του αυτοκτονεί, ένας κύκλος αίματος και βίας ανοίγει με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

Πρόκειται για έναν κόσμο εκδίκησης με φόντο την ενδοχώρα της Αμερικής κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Σε ένα τοπίο έρημο και γεμάτο υγρασία, σε πόλεις χωρίς κανένα ενδιαφέρον, με κατοίκους που πιστεύουν στον Θεό, που παρακολουθούν με κατάνυξη τα κηρύγματα του ιεροκήρυκα κατά την κυριακάτικη λειτουργία, που ζουν τη δύσκολη, δυστυχισμένη και γεμάτη μιζέρια και ρουτίνα ζωή τους. Ανάμεσά τους κυκλοφορούν διεφθαρμένοι σερίφηδες, «ψεύτικοι», σεξομανείς ιεροκήρυκες, κατά συρροή δολοφόνοι με εμμονή στη θρησκεία και τις φωτογραφίες που δρουν στις εθνικές οδούς, και άλλοι.

Ο Donald Ray Pollock γράφει ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ στέλνοντας τους αναγνώστες κατευθείαν στην κόλαση. Με τρομακτική δομή και αφήγηση, ανατριχιαστικές περιγραφές δολοφονιών, αλλά και δυστυχισμένων, αποτυχημένων ζωών. Ένα εφιαλτικό ταξίδι επιβίωσης μέσα σε έναν σκληρό τρομακτικό κόσμο.