Στη σκιά του Βυζαντίου

Κωνσταντινούπολη, 537 μ.Χ. Ένα φονικό λαμβάνει χώρα στη Μεγάλη Εκκλησία. Και ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κατά τον 6ο αι. μ.Χ., ξεκινάει. Επί αυτοκρατορικής ηγεμονίας Ιουστινιανού και Θεοδώρας. Ένα αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο η Ιστορία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τις συνωμοσίες και τις ίντριγκες εντός παλατιού, τις σκευωρίες των αξιωματούχων, προκειμένου να πετύχουν αυτό που επιθυμούν, να αποκτήσουν δόξα, εύνοια και πλούτη. Μαζί με τους μεγάλους φιλοσόφους, τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες και τους σπουδαίους μαθηματικούς, που έχουν ορίσει σκοπό της ζωής τους να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους νεαρούς μαθητές τους, τόσο στους άρρενες όσο και στις πρώτες κοπέλες, να συγκεντρώσουν και να διασώσουν όλα τα έργα του Αρχιμήδη, να παραδώσουν ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, από τα πρώτα πρώτα σχέδια έως την περάτωσή του και τα θυρανοίξια, τη Μεγάλη Εκκλησία, την εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας.

Την ημέρα των εγκαινίων της, στις 27 Δεκεμβρίου του 537 μ.Χ., ο Ιωάννης, στενός συνεργάτης των αρχιτεκτόνων, βρίσκεται δολοφονημένος και όλα δείχνουν ως αυτουργό τη Θεανώ, πρώην σπουδάστρια στην Ακαδημία του Πλάτωνος, στενή φίλη του και συνεργάτιδά του. Ο Ευτόκιος, ο οποίος την έχει υπό την προστασία του μετά τον θάνατο του πατέρα της, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Η Θεανώ είναι όντως ένοχη ή έχει πέσει θύμα πλεκτάνης;

Ιστορικά πρόσωπα συναντιούνται και αλληλεπιδρούν με μυθοπλαστικούς χαρακτήρες, ζωντανεύοντας το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής. Το φονικό και η προσπάθεια εξιχνίασής του μαζί με ό,τι ακολουθεί, αν και στο προσκήνιο, αποτελούν κατά κάποιο τρόπο την αφορμή για να ξετυλιχθεί η Ιστορία εκείνης της περιόδου, από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι τον πρώτο βυζαντινό αιώνα, τότε που η αρχαία Φιλοσοφία πεθαίνει και αφήνει στη θέση της τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, τη Γεωμετρία, τη Μηχανική. Τότε που, χάρη στα παραπάνω, θαύματα, όπως ο ναός της Αγίας Σοφίας, μπόρεσαν να πάρουν σάρκα και οστά.

Το «Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία» του Τεύκρου Μιχαηλίδη είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στα χρόνια του Βυζαντίου, ένας φόνος που ζητά να διαλευκανθεί κατά τον 6ο αι. μ.Χ., προκειμένου μια νεαρή μαθηματικός να μην βρεθεί άδικα στο ικρίωμα, αλλά και να καταφέρει να σμίξει με τον εξορισμένο από καιρό αγαπημένο της.

Καθηλωτικό, με μυστηριώδη ατμόσφαιρα λόγω εποχής, άκρως ενδιαφέρον, ιδιαίτερο μυθιστόρημα, καθώς καλύπτει τόσο θέματα Ιστορίας και Επιστήμης όσο και θέματα αστυνομικής φύσεως.