Μυστήριο στην παγωμένη Οδησσό

Ο Ιρλανδός William Ryan σύστησε στο αναγνωστικό κοινό τον Αλεξέι Κόρολεφ, ντεντέκτιβ της Διεύθυνσης Ποινικών Ερευνών της Μόσχας κατά τη δεκαετία του 1930, με το πρώτο του μυθιστόρημα, τον «Ιερόσυλο». Στο δεύτερο μυθιστόρημα του Ryan, «Το Ματωμένο Λιβάδι», ο παρασημοφορημένος πια Κόρολεφ καλείται να λύσει ακόμα ένα μυστήριο, αυτή τη φορά στην Οδησσό.

Η αυτοκτονία μιας νεαρής κοπέλας, υπόδειγμα Σοβιετικού πολίτη, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας, αναγκάζει τον Κόρολεφ να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να διαπιστώσει εάν όντως δεν υφίσταται εγκληματική ενέργεια. Ο λόγος; Η κοπέλα ήταν ερωμένη του Γενικού Κομισάριου Κρατικής Ασφάλειας. Αμέσως μόλις φτάνει, ο Κόρολεφ διαπιστώνει ότι ο θάνατος της κοπέλας δεν οφείλεται σε αυτοκτονία και με βοηθό τη νεαρή αστυνομικό Σλίβκα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας. Ποιος θα μπορούσε να επιθυμεί τον θάνατό της; Κάποιος από τους πρώην εραστές της, τρεις από τους οποίους βρίσκονται στην τοποθεσία των γυρισμάτων ή ο θλιμμένος επιστάτης που ανακάλυψε το πτώμα της; Και τι ρόλο παίζει ο Γάλλος δημοσιογράφος Λεπέν, τον οποίο πρέπει να ανακρίνουν με ιδιαίτερη προσοχή ο Κόρολεφ και η Σλίβκα; Καθώς προχωρούν στην έρευνα και με τον χρόνο να τους πιέζει, οι δύο αστυνομικοί ανακαλύπτουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή δολοφονία, αλλά για μια ολόκληρη συνωμοσία τρομοκρατικής-αντεπαναστατικής ομάδας. Και εάν ο Κόρολεφ αποτύχει να σταματήσει τη δράση της, θα είναι αυτός το εξιλαστήριο θύμα.

Ο William Ryan χτίζει από την αρχή του μυθιστορήματος μιαν ατμόσφαιρα φόβου για τον πρωταγωνιστή. Όταν χτυπάει η πόρτα του σπιτιού μέσα στη νύχτα, ο Κόρολεφ έχει ήδη έτοιμο το βαλιτσάκι του για την περίπτωση που θα συλληφθεί. Αυτό το συναίσθημα της ανασφάλειας ακολουθεί τον Κόρολεφ και στην Οδησσό και αισθάνεται ότι μια λανθασμένη ενέργειά του μπορεί να κοστίσει ακριβά, όχι μόνο σε αυτόν αλλά και στην οικογένειά του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του μυθιστορήματος είναι ότι ο συγγραφέας φροντίζει να ρίξει υποψίες σε διάφορα πρόσωπα, ώστε μέχρι την τελευταία στιγμή ο αναγνώστης να προσπαθεί να εντοπίσει τον ένοχο.

Με φόντο τη σκοτεινή και παγωμένη Ουκρανία, ο Ryan γράφει ένα γρήγορο και άριστα δομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, με συνεχείς ανατροπές και απρόσμενες αποκαλύψεις, αλλά κυρίως με έναν πρωταγωνιστή δυναμικό και άθελά του τολμηρό, ο οποίος, παρά τον φόβο του για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός λάθος του, συνεχίζει δυναμικά την έρευνά του μέχρι να εντοπιστούν οι ένοχοι.