Ο Νταμιάν Ταμπαρόφσκι κατάγεται από το Μπουένος Άιρες και ανήκει στους συγγραφείς της νεότερης γενιάς των Αργεντινών λογοτεχνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1992 με το μυθιστόρημα “Fotos Movidas”. Ακολούθησε η έκδοση άλλων πέντε μυθιστορημάτων: “Coney Island”, “Bingo”, “Kafka de vacaciones”, “La expectativa”, “Las Hernias”, καθώς και του δοκιμίου “Literatura de izquierda”(Λογοτεχνία τις αριστεράς), που τάραξε τα νερά στο χώρο της λογοτεχνικής κριτικής στη χώρα του. Είναι ακόμα συγγραφέας μιας ανέκδοτης μελέτης για τον Marcel Duchamp και μεταφραστής αρκετών σύγχρονων ποιητών και πεζογράφων. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Η πολιτική νουβέλα «Ιατρική αυτοβιογραφία» συντέθηκε από τον Ταμπαρόφσκι στο Μπουένος Άιρες, μετά την αποτυχία των σχεδίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που οδήγησαν την Αργεντινή στην κατάρρευση. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι το περιεχόμενό της μας αφορά όσο ποτέ άλλοτε, αν και όλοι ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα αποφύγει μια τέτοιου είδους κατάρρευση. Στην Αργεντινή η οικονομική κρίση προκάλεσε ραγδαίες αλλαγές στον κοινωνικό ιστό της χώρας, υποβάθμισε τους μεσοαστούς και τους μετέτρεψε σε μια νέα τάξη νεόπτωχων. Ωστόσο, οι μεσοαστοί έχοντας στο παρελθόν συνηθίσει να ζουν σε ένα αρκετά ικανοποιητικό πλαίσιο, με τις εξόδους τους και γενικότερα ως καταναλωτές στο έπακρο, δυσκολεύονται κατά πολύ να αλλάξουν αυτές τις συνήθειες και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τις υπηρετούν όσο ακόμη αντέχουν. Ο ήρωας της νουβέλας, ο Ντάμι, ως κοινωνιολόγος της αγοράς, έχει γνώση του τρόπου ζωής των μεσοαστών και επιδιώκει εν μέσω της κρίσης αυτής να κερδίσει χρήματα. Σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την  κατάσταση και να καταξιωθεί επαγγελματικά. Όμως, το σώμα του δεν τον ακολουθεί… Η μια ασθένεια ακολουθεί την άλλη με ανεξήγητο τρόπο και με συνέπεια να χάνει τον έλεγχο και να μην μπορεί να ανελιχθεί επαγγελματικά όπως αρχικά είχε στοχεύσει. Ήθελε απεγνωσμένα να κάνει καριέρα αλλά ένα πλήθος απίστευτων ασθενειών τον ακινητοποιεί. Βλέπει τα όνειρα του να καταρρέουν χωρίς να μπορεί να βρει μια λογική εξήγηση στην όλη κατάσταση…

Η πολιτική αυτή νουβέλα, προφητική, όσο ποτέ άλλοτε δημιουργεί έναν χαρακτήρα ζωντανό και αναγνωρίσιμο στις μέρες μας. Ο συγγραφέας παράλληλα με την ιστορία του Ντάμι, εισάγει θεωρίες κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και πολιτικής φιλοσοφίας που όμως δεν βοηθούν τον ήρωά του να βγει από το τέλμα των ασθενειών όπου έχει περιπέσει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όχι μόνο για οποιαδήποτε πιθανή κατάρρευση, αλλά και για τα παρεπόμενα αυτής στις ζωές μας.