Το κουκλόσπιτο

Άμστερνταμ, 1686. Φθινόπωρο. Η δεκαοχτάχρονη Νέλλα Όορτμαν έρχεται από την επαρχία στην πρωτεύουσα. Μια νέα ζωή ξεκινά για εκείνη ως σύζυγος του εμπόρου Γιοχάννες Μπραντ. Ζώντας πλέον στο αρχοντικό του, η νεαρή αισθάνεται χαμένη και εγκλωβισμένη μέσα σε αυτό, καθώς βρίσκεται διαρκώς υπό τον έλεγχο της αυστηρής και πικρόχολης Μάριν, της κουνιάδας της, και υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κορνήλιας και του Όττο, του υπηρετικού προσωπικού, που τίποτα δεν τους ξεφεύγει, ενώ τον άντρα της τον βλέπει ελάχιστα.

Απροσδιόριστο μυστήριο πλανάται στον αέρα, ανεπαίσθητα, που με δυσκολία το αντιλαμβάνεται κάποιος. Ψιθυρίσματα στους σκοτεινούς διαδρόμους και πίσω από κλειστές πόρτες, μισόλογα που εξάπτουν την περιέργεια, υπονοούμενα. Και καλά κρυμμένα μυστικά.

Ως γαμήλιο δώρο η Νέλλα θα λάβει από τον άντρα της ένα κουκλόσπιτο – πιστή απομίμηση του πραγματικού αρχοντικού. Καθώς αποφασίζει να το εξοπλίσει, σταδιακά αντιλαμβάνεται ότι οι κούκλες-μινιατούρες, που παραλαμβάνει κάθε τόσο, αναπαριστούν και «προφητεύουν» με ανατριχιαστικό τρόπο τις αληθινές ζωές των μελών της οικογένειας. Ανησυχία και τρόμος την καταλαμβάνει. Ποιος είναι ο μυστηριώδης τεχνίτης και πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει τόσο καλά τι συμβαίνει μέσα στους τέσσερις τοίχους, να γνωρίζει με τόσες λεπτομέρειες την ιδιωτική τους ζωή;

Όσο οι μέρες κυλούν και τα αντικείμενα για το κουκλόσπιτο εξακολουθούν να φτάνουν, παρά τις αρνήσεις της Νέλλα, στο πλούσιο σπίτι του εμπόρου κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει. Ανομολόγητα μυστικά έρχονται απροσδόκητα στο φως, οι τόσο αξιοπρεπείς και ευυπόληπτοι –προς τα έξω– άνθρωποί του φανερώνουν τις αδυναμίες τους, ρωγμές εμφανίζονται στο αψεγάδιαστο σκηνικό, ενώ οι ανατροπές είναι διαρκείς. Καθώς η Νέλλα ανακαλύπτει έκπληκτη ένα ένα τα μυστικά, συνειδητοποιεί ότι όλοι τους διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πότε με ήπια, γοητευτική αφήγηση που κυλά σαν νερό, ανεμπόδιστα, και πότε με κορυφώσεις και εξάρσεις, η Jessie Burton δημιουργεί έναν κόσμο-πιστό αντίγραφο της εποχής του 17ου αι. στο Άμστερνταμ και καλωσορίζει τους αναγνώστες στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τότε. Σκοτεινιά, μυστήριο, σιωπή. Πουριτανισμός, υποκρισία, θέατρο, σαπίλα και δυσωδία. Ένα διαρκές παιχνίδι ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι».

«Το Κουκλόσπιτο» είναι μια μεθυστική ιστορία αγάπης, σιωπής και αφοσίωσης, προδοσίας και εμμονής, αλλά ταυτόχρονα και ένα αιχμηρό σχόλιο πάνω στη διαφορετικότητα και στον ρατσισμό – είτε πρόκειται για ομοφυλοφιλία, είτε για διαφορετικό χρώμα δέρματος. Πώς αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι τέτοια θέματα κατά τον 17ο αι. στο Άμστερνταμ; Και ποια η αντιμετώπισή τους από τις Αρχές; Ποια μοίρα περίμενε αυτούς τους μη όμοιους με όλους τους άλλους ανθρώπους στη γωνία;

Κλιμακούμενη αγωνία, διαρκείς ανατροπές και γοητευτική αφήγηση συνθέτουν ένα άρτιο αποτέλεσμα και εισάγουν επιτυχώς τη συγγραφέα στον κόσμο της λογοτεχνίας.