Το ένστικτό μου της αγνότητας

είναι τόσο πολύ δυσάρεστα ευερέθιστο,

ώστε μπορώ φυσιολογικά να διακρίνω

και να νοιώσω γειτνίαση ή το εσώτερο

βάθος, τα σωθικά κάθε ψυχής.

F. Nietzsche

Η Μάρω Βαμβουνάκη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από εννέα χρόνων ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Στα βιβλία της ψυχο-αναλύει λογοτεχνικά. Φωταγωγεί το υπόγειο της ανθρώπινης ύπαρξης. Έχει μια διεισδυτική δύναμη που ανοίγει τα όρια της αυτογνωσίας. Αξιοποιεί τις εκφραστικές δυνατότητες του λόγου για να περιγράψει τα ψυχικά φαινόμενα.

Τρεις νουβέλες με ιστορίες μοιχείας ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου. Η πρώτη τιτλοφορείται ”Το Χρονικό μιας μοιχείας” με πρωταγωνίστρια την Άννα, η δεύτερη ”Ο Πιανίστας και ο θάνατος” με πρωταγωνίστρια τη Λήδα και η τρίτη ”Η Ντούλια” με πρωταγωνίστρια την Ντούλισκα.

Η Άννα ζει το δράμα μιας συμβατικής συζυγικής σχέσης. Ο άντρας της ο Πέτρος, γιατρός, ”την εμποδίζει να κοιτάξει πέρα και να πάρει ανάσα”. Στη ζωή της έγιναν τα πράγματα έτσι όπως έπρεπε να γίνουν. Ήταν όλα τακτοποιημένα. Παντρεύτηκε στην ηλικία που έπρεπε, τον άντρα που έπρεπε, έκανε δύο παιδιά που τα ανάθρεψε όπως έπρεπε. Όλα ήταν σε μια τάξη. Ξαφνικά όμως ανακαλύπτει τον Άλλο και θα μαγευτεί από την ύπαρξή του. Αρχίζει η αμφιταλάντευσή της, οι αντιστάσεις της, οι δισταγμοί και οι εκλογικεύσεις. Η Άννα βρίσκει τον εραστή, που όμως στο τέλος τον εγκαταλείπει.

Η Λήδα, παντρεμένη με τον Παύλο, με ένα παιδί, αντιμετωπίζει μια δυσάρεστη κατάσταση καθώς ο άντρας της πάσχει από μανιοκατάθλιψη και αυτοκτονική τάση. Μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας, αναγκάζεται να τον βάλει σε μια ψυχιατρική κλινική στη Νέα Κηφισιά. Υποχρεώνεται από τη δουλειά της να κάνει ένα ταξίδι στην Πολωνία, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τον Κριστόφ Σιμανόφσκι. Παρατείνει το ταξίδι της κατά μια μέρα για να ζήσει κάποιες στιγμές με τον Κριστόφ. Ο αποχωρισμός τους είναι δύσκολος, αλλά πραγματοποιείται σε βαρύ κλίμα.

Η ηρωίδα της τρίτης ιστορίας η Ντούλια, παντρεμένη με τον Λόρενς, με ένα παιδί, ζει στη Βρετανία μια συμβατική καθημερινότητα χωρίς εντάσεις. ”Έχει όλα όσα τόσες και τόσες, μια ζωή, εύχονται και επιδιώκουν ν’ αποκτήσουν.” Όμως θα ρισκάρει να τα χάσει όλα και θα φύγει για την Κρήτη μαζί με το παιδί τους. Εκεί ερωτεύεται τον Σήφη και νιώθει ότι τώρα αρχίζει η ουσιαστική της ζωή. Τόσα χρόνια ζούσε μια κίβδηλη ζωή. Οι δυσκολίες όμως δεν παύουν να υπάρχουν. Δεν θα είναι όλα τόσο ρόδινα στη σχέση τους.

Στο έργο της Βαμβουνάκη τα γεγονότα περιορίζονται, ενώ βαραίνουν οι αυτοαναλύσεις και οι ενδοσκοπήσεις. Διάλεξε τον απαγορευμένο εξωσυζυγικό έρωτα σαν θέμα του μυθιστορήματός της. Οι απαγορεύσεις, οι δισταγμοί προσφέρουν έδαφος για εσωτερικές συγκρούσεις. Οι λέξεις ξεχύνονται με ορμή. Χειμαρρώδες γράψιμο που σε παρασύρει. Χρησιμοποιεί πρωτοπρόσωπη αφήγηση και εσωτερικό μονόλογο. Ο έρωτας των ηρωίδων είναι ένας έρωτας ματαιωμένος. Σύμφωνα με τον Φρόιντ η ματαίωση και η αναστολή προσφέρουν το έδαφος πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί ”η εξύψωση” της σεξουαλικής ορμής.