Λίγο μετά την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, ένας επιχειρηματίας ανάπτυξης γης (developer) βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, έπειτα από μία (κατά τα φαινόμενα) απόπειρα αυτοκτονίας. Η Κλειώ, πρώην σύζυγός του, καθηγήτρια φιλόλογος από την Πάφο, κοινό τόπο καταγωγής τους, συγκλονισμένη από το γεγονός αλλά και γνωρίζοντας καλά τον χαρακτήρα του, ανατρέχει στα χρόνια της κοινής τους ζωής, ιχνηλατώντας τη μεταστροφή του Ανδρέα Θεοδούλου και τη δική της πορεία δίπλα του. Μοναδικό κοινό σημείο ανάμεσά τους και συνδετικός κρίκος η ενήλικη πλέον κόρη τους, η οποία ζει με τη δική της οικογένεια στην Αθήνα.

Το νέο βιβλίο της Αγγελικής Σμυρλή αποτυπώνει την πορεία ενός ανθρώπου, γιου αγωνιστή της ΕΟΚΑ, ο οποίος ανήλθε κοινωνικά και οικονομικά στη διάρκεια του κυπριακού «οικονομικού θαύματος», στη δεκαετία του 1980, μετερχόμενος σχεδόν κάθε μέσο, όχι πάντα νόμιμο και σίγουρα όχι ηθικό, προκειμένου να αυξήσει την περιουσία του και αυτήν της οικογένειάς του στο πλαίσιο ενός οικονομικού συστήματος που, παρά τις υποτιθέμενες ασφαλιστικές δικλείδες του, προωθεί και επιβραβεύει την ελεύθερη (έως και την ασύδοτη) επιχειρηματική δραστηριότητα, για να έρθει και να επιβάλει, όπως έγινε στην Κύπρο για πρώτη φορά το 2013, την καταστροφή μιας ολόκληρης οικονομίας στο όνομα της διάσωσης με ίδια μέσα (“bail in”) του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.

Νέμεσις, λοιπόν; Όχι ακριβώς, λέει η συγγραφέας, που δεν αναφέρεται γενικά σε μία κατάσταση, αλλά επικεντρώνει στην ιστορία ενός συγκεκριμένου ανθρώπου ο οποίος πορεύτηκε προσεταιριζόμενος εκείνη την πλευρά που επικράτησε τελικά μετά την πρωταρχική καταστροφή που έφερε το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974, ξεπουλώντας τα όποια ιδανικά κληροδότησε η γενιά των αγωνιστών του 1955-59 στους επόμενους, αλλά και τον πρότερο, νεανικό εαυτό του. Παραμένοντας ο ίδιος, μέχρι τέλους, αμετανόητος.

Το «Θεοδούλου λίμιτεδ» είναι ένα βιβλίο που συμπυκνώνει σε λίγες σελίδες όλα τα γεγονότα και τις συνέπειες της «χρυσής εποχής» της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ενσωματώνοντάς τα στην ιστορία ενός τοπικού επιχειρηματία με τρόπο οπωσδήποτε πειστικό και, κατά μία έννοια, τραγικά επίκαιρο.