«Η κυριαρχία της επιστημονικής φαντασίας»

Ο Γκόρντον Ντάλκβιστ είναι θεατρικός συγγραφέας και ζει στη Νέα Υόρκη από το 1988. Απόφοιτος του κολεγίου Reed και του School of the Arts του Πανεπιστημίου Columbia, έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τα θεατρικά του έργα, ενώ αρθρογραφεί στη θεατρική επιθεώρηση του Πανεπιστημίου Yale. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πειραματικές ταινίες για τον κινηματογράφο και έχει δώσει διαλέξεις και μαθήματα στα κολέγια Dartmouth και Vassar. «Τα γυάλινα βιβλία των ονειροφάγων» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Το πρώτο κεφάλαιο ξεκινά με την ιστορία της Miss Celest Temple. Είναι μια 27χρονη κυρία της βικτωριανής εποχής, η οποία λαμβάνει ένα γράμμα από τον αρραβωνιαστικό της, Roger Bascombe, ο οποίος της ζητά να διαλύσουν τη σχέση τους χωρίς να διασαφηνίζει τους λόγους. Έτσι, η Miss Temple προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια. Πληγωμένη συναισθηματικά αλλά κυρίως περίεργη να δει τι συμβαίνει, ένα βράδυ τον ακολουθεί φορώντας μια σκούρα κάπα. Καταλήγουν σε μια μεγαλοπρεπή έπαυλη, όπου διαπιστώνει ότι συμμετέχει σε ένα μασκοφορεμένο σκοτεινό μυστήριο ερωτικών παιχνιδιών. Διψασμένοι ευγενείς, πολιτικοί και στρατιωτικοί από διάφορα κράτη της Ευρώπης έχουν ανακαλύψει μια περίεργη ουσία η οποία μετατρέπει τους ανθρώπους σε άβουλα υποχείρια. Αλλά πριν μάθει τι ακριβώς γυρεύει ο Ρότζερ σ’ αυτή την έπαυλη, η Miss Temple, γίνεται αντιληπτή και στην προσπάθεια διαφυγής της σκοτώνει έναν φρουρό μπήγοντας το μολύβι της στο λαιμό του. Ο Cardinal Chang, ένα κακοποιός και εκτελεστής με μειωμένη όραση και ο Dr Abelard Svenson, ένας χειρουργός, τη βοηθούν και εμπλέκονται στην ιστορία έχοντας τον ίδιο κοινό εχθρό.

Η υπερνουβέλα αυτή διαβάζεται σαν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, γεμάτο μυστήριο, βικτωριανό ρομάντζο και μια δόση γοτθικού τρόμου. Οι περιγραφές είναι λεπτομερείς και σε μερικά σημεία υπερβολικές. Η πλοκή εκτυλίσσεται μέσω εναλασσόμενων κεφαλαίων. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και τα γεγονότα περιγράφονται από την οπτική γωνία και των τριών βασικών χαρακτήρων. Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, όπου κυρίαρχα στοιχεία είναι ο κίνδυνος, ο τρόμος και η αγωνία.