Ένα αδυσώπητο οικονομικό θρίλερ
Ο Αντρέα Καμιλλέρι είναι σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας. Άργησε ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο κι όταν το αποφάσισε, στα εξήντα του, η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο. Γεννήθηκε το 1925 στη Σικελία και είναι συγγραφέας πάνω από 60 μυθιστορημάτων, ιστορικών, πολιτικών και αστυνομικών, καθώς και πολλών συλλογών διηγημάτων που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Έχει εργαστεί εκτενώς ως σεναριογράφος και ως σκηνοθέτης στο θέατρο και στην τηλεόραση.
Η «Προσωρινή διακοπή» αποτελεί ένα μυθιστόρημα με θέμα ένα αδυσώπητο θρίλερ οικονομικού χαρακτήρα το οποίο όμως τελικά δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα αλλά αφορά και τους άλλους εμπλεκόμενους τομείς της ζωής των ηρώων, καθώς είναι αναμενόμενο, όπως τον τομέα της υγείας τους και τον τομέα των προσωπικών τους σχέσεων. Μια μεγάλη εταιρεία, η Μανουέλλι, στηρίζει την οικονομία της Ιταλίας παρέχοντας απασχόληση σε χιλιάδες εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της εταιρείας βιώνει την παρακμή, ενώ ο γιος του, παρόλο που κατέχει τη θέση του γενικού αντιπροέδρου, είναι ακατάλληλος γι’ αυτήν και βιώνει τον χλευασμό των άλλων. Ο γενικός διευθυντής, Μάουρο Ντε Μπλάζι, αδίστακτος, κυνικός και διπλωμάτης, διαθέτει όλα τα προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση και φυσικά τον αναγκαίο κυνισμό και την ωμότητα που τον έχουν ήδη καταστήσει τον πιο κατάλληλο για τη θέση αυτή. Είναι παντρεμένος με μια όμορφη αλλά αφελή γυναίκα η οποία όμως στην πορεία της ιστορίας μας εκπλήσσει καθώς μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στις υπάρχουσες συνθήκες που ευνοούν τη διαφθορά, τα πισώπλατα μαχαιρώματα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο σύζυγός της γίνεται μέσω των πράξεών του ο καλύτερος δάσκαλός της… Η οικονομική κρίση την οποία αρχίζουν να βιώνουν οι ήρωες του μυθιστορήματος αυτού λειτουργεί ως ενισχυτικός παράγοντας στα ήδη υπάρχοντα ελαττώματά τους τα οποία ο αναγνώστης βλέπει να μεγεθύνονται. Ο σκληρός και κυνικός Μάουρο ντε Μπλάζι γίνεται ακόμη κυνικότερος και πιο δολοπλόκος απ’ ό,τι ήταν. Η αποκορύφωση της διαφθοράς, της ωμότητας και των παράνομων και κρυφών οικονομικών και πολιτικών παιχνιδιών μεταξύ των εταιρειών και των υπουργείων ευνοείται κατά πολύ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ο τίτλος στο πρωτότυπο ιταλικό βιβλίο είναι “L’intermittenza” που σημαίνει «Διάλειψη» και αφορά τις εγκεφαλικές διαλείψεις που παθαίνει ο κεντρικός ήρωας.
Το μυθιστόρημα αυτό έχει ονομαστεί οικονομικό θρίλερ επειδή σχετίζεται με τον κόσμο των βιομηχανικών επιχειρήσεων, με τα μυστικά και αδίστακτα σχέδια των επιχειρηματιών, όπου αυτό που έχει σημασία είναι μόνο η οικονομική δύναμη στο βωμό της οποίας όλα θυσιάζονται και ιδίως η ζωή των πιο αδυνάτων. Σαφώς είναι άκρως επίκαιρο και μας υπενθυμίζει ότι εν καιρώ κρίσης τα πάθη εντείνονται, οι ήδη σκληροί γίνονται σκληρότεροι, οι ήδη κυνικοί κυνικότεροι και τα αισθήματα του πάθους, του μίσους, της εκδίκησης και της δύναμης είναι αυτά που κυριαρχούν στο μέγιστο βαθμό και καθορίζουν τις κινήσεις των ανθρώπων.