Το παρελθόν μέσα από τις στάχτες του παρόντος

Ο Σέργιος Γκάκας γεννήθηκε το 1957 και έχει σπουδάσει θέατρο στη Γαλλία. Εργάζεται ως σκηνοθέτης από το 1979. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα για παιδιά και συλλογές διηγημάτων. Το προηγούμενο μυθιστόρημά του (Κάσκο) έχει εκδοθεί στη Γαλλία και την Ιταλία.

Το τελευταίο του μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στην Αθήνα που περιμένει να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα σπίτι τυλίγεται στις φλόγες και τρεις άνθρωποι καίγονται ζωντανοί. Η τέταρτη ένοικος του σπιτιού βρίσκεται με σοβαρά εγκαύματα στην εντατική. Πρόκειται για μια διάσημη ηθοποιό του θεάτρου, τη Σόνια Βαρίκα, που έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του αλκοολισμού της. Ο Χρόνης Χαλκίδης είναι διευθυντής του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας, τίμιος, αλλά εθισμένος στην κοκαΐνη και πρώην εραστής της Σόνιας. Η είδηση αναστατώνει την ήδη κατεστραμμένη ζωή του. Αποφασίζει να βρει τους ενόχους του εγκλήματος. Ψάχνοντας συναντά τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που κάηκε. Πρόκειται για ένα δικηγόρο, αλκοολικό, τζογαδόρο και πρώην εραστή της Σόνιας. Αυτοί οι δύο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρουν ποιος θα είχε κέρδος από το θάνατο αυτών των τεσσάρων ανθρώπων. Αντιμετωπίζουν ακροδεξιές οργανώσεις, διεφθαρμένους αστυνομικούς και αδίστακτους δικηγόρους. Κάποιος όμως θέλει να σταματήσει η έρευνα. Όταν ένας υφιστάμενος του Χρόνη δολοφονείται και η Σόνια πεθαίνει στο νοσοκομείο, τα πράγματα φεύγουν από τον έλεγχο των δυο αντρών. Η αναζήτηση των υπευθύνων παύει να είναι ζήτημα δικαιοσύνης, γίνεται ζήτημα εκδίκησης.

Το μυθιστόρημα αναπτύσσεται μέσα από τις εναλλασσόμενες πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις των δυο αντρών, στις οποίες παρεμβάλλονται και αναμνήσεις διαλόγων τους με την Σόνια. Έτσι, η γρήγορη εξέλιξη της ιστορίας εμπλουτίζεται με εικόνες του παρελθόντος και της σχέσης που είχαν και οι δυο με μια ταλαντούχα, αλλά αυτοκαταστροφική γυναίκα. Και οι δυο άντρες αισθάνονται ένοχοι για τα όσα συνέβησαν στη Σόνια: ο Χρόνης γιατί την παράτησε όταν δεν μπορούσε να αντέξει τον αλκοολισμό της και ο Συμεών, ο δικηγόρος, γιατί όταν αυτή τον παράτησε δεν της συμπαραστάθηκε όσο έπρεπε. Καθώς, λοιπόν, τρέχουν να εντοπίσουν τους δολοφόνους πρέπει να αντιμετωπίσουν και το παρελθόν που τους βασανίζει.

Αυτή η αστυνομική ιστορία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού αστυνομικού μυθιστορήματος: γρήγορη εξέλιξη, απρόσμενες αποκαλύψεις και κακούς που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις. Έχει, όμως, ένα μεγάλο προτέρημα · σκιαγραφεί πολύ επιτυχημένα το πορτρέτο μιας  αυτοκαταστροφικής γυναίκας μέσα από τις αναμνήσεις των αντρών που την αγάπησαν, αποδεικνύοντας ότι το παρελθόν σιγοκαίει πάντα μέσα μας.