Οι «Σκοτεινές Αναλαμπές» είναι το έκτο βιβλίο του Βαγγέλη Γεωργάκη. Πρόκειται αυτή τη φορά για μια συλλογή διηγημάτων που έχει σκοπό να εξερευνήσει τα όρια των ακραίων καταστάσεων στην ανθρώπινη ζωή και τη νοσηρή μαγεία της πιο ασυνήθιστης πραγματικότητας. Δεκατρείς ιστορίες που φλερτάρουν με το απόκοσμο και το εξωπραγματικό όσο και με την ανθρώπινη ωμότητα και την ψυχική συντριβή.

Η πρώτη ιστορία με τίτλο «Κάρνεγκι Χολ» αποπνέει μια γλυκιά αποπνικτική αίσθηση, καθώς ένας βιρτουόζος του πιάνου, που μόλις έχει δολοφονήσει τη γυναίκα του και την έχει εγκιβωτίσει μέσα στο αγαπημένο του μουσικό όργανο, παίζει Μπετόβεν και Ραχμάνινοφ παραπαίοντας μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Στο «Ιγκουάνα Λάκυ» βρισκόμαστε σε ένα παρακμιακό σαλούν, σε μια πόλη χαμένη στην ομίχλη, κάπου στην αμερικανική ενδοχώρα, με τους εκκεντρικούς θαμώνες του, το ροκ συγκρότημα «Φωτεινά Αποβράσματα» και μια μυστηριώδη τοιχογραφία που ζωντανεύει την πιο κατάλληλη στιγμή. Ξεχωρίσαμε επίσης τα «Ετερόκλητα γλυκά σε έναν σκληρό κόσμο», το «Τζον Μίλτον» και το «Παιδί από την Κόλαση» ως τις πιο σκληρές ιστορίες αστικού τρόμου της συλλογής, και τα πιο σύντομα «Το χρυσό like», «Κίνδυνος για το οικοσύστημα», «Παράξενη ληστεία» και «Νεκρός ξανά», όπου το φρικώδες συναντά το γκροτέσκο, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές ενός σαρκαστικού μαύρου χιούμορ.

Γενικά ο Βαγγέλης Γεωργάκης διαλέγεται με ενδιαφέροντα τρόπο με την κεντρική ιδέα κάθε ιστορίας του, πετυχαίνοντας να μας κρατά σε εγρήγορση, διατηρώντας το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Στα περισσότερα διηγήματα, που είναι πρωτοπρόσωπης αφήγησης, η υπαρξιακή αγωνία του αφηγητή κυριεύει αργά και σταθερά τον αναγνώστη, καθιστώντας τον τελικά μέτοχο του ψυχικού τόνου που θέλει να μας μεταδώσει ο συγγραφέας. Η θηριωδία του ανθρώπινου όντος, η ματαιότητα της ύπαρξης, οι μικροπεριπέτειες γελοίων και ασήμαντων χαρακτήρων, τα δράματα του έρωτα και το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας, διαχέονται μέσα από τις σελίδες αυτού του μικρού βιβλίου.

Εν τέλει, αξιοποιώντας δημιουργικά τη σύντομη και πυκνά διατυπωμένη αφηγηματική φόρμα, οι «Σκοτεινές Αναλαμπές» του Γεωργάκη κερδίζουν σε περιεκτική δραστικότητα και ρίχνουν ένα αποκαλυπτικό φως στη σκιερή εικόνα των ηρώων τους. Ίσως η μοναδική λύτρωση για αυτούς να είναι απλώς αυτή: να μπορέσουν να διηγηθούν την ιστορία τους…