Ο Σωτήρης Σαμπάνης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσιο δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η παρουσία του στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, της ποίησης και του θεάτρου είναι έντονη. Κέρδισε το Α΄ Κρατικό βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το έτος 2005 του υπουργείου Πολιτισμού.

Η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας  και αποτελεί τον «πρόγονο» των βαρών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καταδύσεις. Η ετυμολογία της σκανταλόπετρας έχει ρίζες στην ιταλική λέξη «scandaglio» που σημαίνει «βαθύμετρο». Πρόκειται για μια πανάρχαια μέθοδο ελεύθερης κατάδυσης. Αργότερα χρησιμοποιούνταν από τους σφουγγαράδες.

Το παρόν μυθιστόρημα, που έχει βασιστεί σε αληθινή ιστορία και φέρει τον τίτλο «Σκανταλόπετρα», σχετίζεται με μυστικά που δεν μένουν για πολύ καιρό θαμμένα αλλά αναδύονται στην επιφάνεια, όπως αναδύεται ο δύτης με τη βοήθεια της σκανταλόπετρας.

Η επιστροφή του ήρωα Μιχάλη Νέζη στην Ελλάδα έπειτα από τη σαραντάχρονη παραμονή του στην Αυστραλία έχει έναν ιερό σκοπό. Καλείται να προσφέρει μόσχευμα στον αδερφό του, Στράτο, με την ελπίδα να τον βοηθήσει να αποφύγει τον θάνατο. Συνεπώς, η εσπευσμένη επιστροφή του στα πάτρια εδάφη κρίνεται αναγκαία και επιτακτική. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ωστόσο η άφιξή του και η προσαρμογή του στην Ελλάδα δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα. «Η απόφαση του Μιχάλη να έρθει εδώ έμοιαζε πολύ μακρινή, λες και πάρθηκε μετά από μια νύχτα βασανιστικής σκέψης στη Μελβούρνη. Ίσως τότε, με τη βοήθεια της φαντασίας του ή με τη συνέργεια ενός σιωπηρού και ανεξέλεγκτου παραληρήματος, να είχε αρπάξει βίαια την τωρινή πραγματικότητα και να την είχε μεταπλάσει στα δικά του σχήματα, παραλείποντας τις απουσίες των ανθρώπων. Να όμως που εκείνη η μετάπλαση δεν ήταν ένα αποκύημα φαντασίας, αλλά αποτυπωνόταν με κάθε ακρίβεια στο δωμάτιο των αναμνήσεων, δίχως παρεκκλίσεις και διάτρητους συναισθηματισμούς» (σελ. 161).  Επανέρχονται στη μνήμη του όλα τα μελανά γεγονότα της πρώιμης εφηβείας του που λειτούργησαν με καθοριστικό τρόπο στην άνδρωση και ενηλικίωσή του. Αυτό που προσπαθούσε να αποφύγει έρχεται με βία και θράσος μπροστά του και καλείται ο ίδιος να αναμετρηθεί με όλες τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα βιώματα του παρελθόντος. Αυτό που χρειάζεται τώρα για να επιβιώσει και να σταθεί δυνατός είναι η ειλικρινής αναμέτρηση με το παρελθόν που θα τον οδηγήσει στη λύτρωση. Υπάρχουν μυστικά που πασχίζουν να αποκαλυφθούν. Οι Ερινύες φωνάζουν για δικαιοσύνη. «Είναι μυστήριο το πώς η μυρωδιά συνδέεται με τη μνήμη. Άλλοτε την ξυπνά απαλά μ’ ένα χάδι ανεπαίσθητο από την  αποχαύνωση και άλλοτε απότομα με το μαστίγιο.» (σελ. 136).

Κάθε ανάμνηση του Μιχάλη Νέζη και κάθε ιστορία του από το χθες διεισδύουν στον ψυχικό κόσμο του αναγνώστη –ο οποίος ταυτίζεται με τον ήρωα– και του προκαλούν συναισθήματα οδύνης παρόμοια με αυτά του ήρωα. Η ένταση της κάθε σκηνής αποδίδεται άριστα μέσω της άρτιας χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Ο συγγραφέας μέσω της λυρικής και ποιητικής του γραφής κατορθώνει να συγκινήσει τους αναγνώστες του, να τους προβληματίσει και να τους χαρίσει στιγμές έντονης βίωσης συναισθημάτων. Ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του ερωτηματικά, τις επιλογές ζωής του, τον εαυτό του, τις ανασφάλειες και τις φοβίες του, τις εμμονές του. Ωστόσο παίρνει κουράγιο από την αντοχή του ήρωα και την αγάπη του για τη ζωή.