Όποιος γράφει για φόνους μπορεί και να τους διαπράξει;

Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό ανάγνωσμα για το ευρύ αναγνωστικό κοινό: μερικά καλά αστυνομικά θα «ταξιδέψουν» απαραιτήτως στη βαλίτσα των διακοπών για τις ώρες της καλοκαιρινής ραστώνης. Ανάμεσά τους σας προτείνω και το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Ανθής Λεκάτη.

Δύο φόνοι γυναικών με διαφορά αρκετών ετών, ο ένας στην Αθήνα και ο άλλος στην ελληνική επαρχία: ένας επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικών είναι ο βασικός ύποπτος αφού είχε σχέση και με τις δύο γυναίκες, ενώ ένας διαταραγμένος ψυχολογικά νεαρός θα προσπαθήσει να τον εκδικηθεί  θεωρώντας τον υπεύθυνο για την ψυχολογική ταλαιπωρία της αδερφής του. Την υπόθεση αναλαμβάνει ένας μονήρης αστυνομικός, βγαλμένος σχεδόν από κλασική ταινία νουάρ, που θα προσπαθήσει πεισματικά και θα καταφέρει να εξιχνιάσει τα εγκλήματα.

Η βασική ιδέα της πλοκής θέτει το ερώτημα αν κάποιος που γράφει για φόνους είναι σε θέση και να τους διαπράξει. Το ερώτημα αυτό κρατάει σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι το τέλος, καθώς τα στοιχεία που απαντούν και θετικά και αρνητικά είναι μοιρασμένα ισόποσα και στις δύο απαντήσεις: τα μισά δείχνουν ως δολοφόνο τον συγγραφέα, τα άλλα μισά απομακρύνουν την πιθανότητα. Καθώς ο αστυνομικός προσπαθεί να βρει το στοιχείο εκείνο που δεν ανατρέπεται από το επόμενο και θα δώσει την οριστική απάντηση, πλαισιώνεται από μια σειρά γυναικείων χαρακτήρων, ενώ τον βασανίζει το σκοτεινό παρασκήνιο που πάει πολλά χρόνια πίσω, όταν μια δημοσιογράφος κάνει μια έρευνα για την εφημερίδα της. Παράλληλα, η ναρκισσιστική προσωπικότητα του συγγραφέα κυριαρχεί σε όλη την εξέλιξη της υπόθεσης: ουσιαστικά πρόκειται για μια σύγκρουση χαρακτήρων και θελήσεων, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλοι μπορούν κάνουν φόνο, αλλά υπάρχουν πάντα σοβαροί λόγοι που κάποιοι γίνονται δολοφόνοι, ενώ άλλοι δεν προχωρούν σε μια τόσο ακραία πράξη.

Παρά κάποιες αδυναμίες, που είναι αναμενόμενες στο πρώτο βιβλίο ενός συγγραφέα, το κείμενο είναι καλογραμμένο και «γρήγορο» στη δράση του και θα σας κρατήσει καλή συντροφιά φέτος το καλοκαίρι.