Δημιουργήματα που ζωντανεύουν

Άνθρωποι που έχουν ανάγκη να εκφραστούν, αποτυπώνοντας παράλληλα την υφή μιας κοινωνίας πίσω από τις εικόνες, μιας κοινωνίας που νομίζει ότι δεν τους έχει ανάγκη. Πρόσωπα ρυτιδιασμένα στην έλευση της μοίρας, αλυχτάνε για την τέχνη τους, το μοναδικό –και μοναχικό– σωσίβιο εν μέσω μιας διαρκώς φουρτουνιασμένης ζωής.

Ήρωες που τους δίδεται ένα ιδιαίτερο χάρισμα: να δίνουν πνοή στα δημιουργήματά τους. Ο καλλιτεχνικός οίστρος που αποτυπώνει τα βιώματα, τη φαντασία και τα ενδότερα της ψυχής, δίνει μορφή σε όσα άλογα και αέρινα άπτονται της πραγματικότητας κι έπειτα μια ριπή ανέμου μετατρέπει τα καλλιτεχνικά έργα σε ζώσες μορφές, ικανές να αποθεώσουν ή να καταβαραθρώσουν τον δημιουργό τους.

Στη συλλογή διηγημάτων με τον ιδιαίτερο τίτλο «Ψυχοπλάνης φαινόμενα» συναντούμε επτά ιστορίες από τους συγγραφείς Χρύσα Μπαχά, Γιώργο Γυφτάκη, Γιώργο Αγγελίδη, Francine Queen, John Grabs, Σωκράτη Σιδέρη και Γιώργο Μπελαούρη. Επτά ιστορίες όπου οι ήρωές τους δημιουργούν μέσω της τέχνης τους ζώντα δημιουργήματα. Ζωγραφική, συγγραφή, δερματοστιξία, ξυλογλυπτική, ηθοποιία. Ιστορίες που έχουν τις ρίζες τους στα έγκατα της γης ή ψηλότερα από τον ουρανό, εξαρτάται ποια σκοπιά προτιμά ο καθένας, ενδύονται το φανταστικό για να απογυμνώσουν και να σκιαγραφήσουν αρτιότερα τον ανθρώπινο κόσμο.

Για όσους έχετε διαβάσει τα βιβλία του R. L. Stine “Goosebumps” ή έχετε δει την αντίστοιχη ταινία του Rob Letterman, δεν υπάρχουν πολλές ομοιότητες παρά μόνο στην κεντρική ιδέα, το ζωντάνεμα της τέχνης. Και οι ιστορίες που συναντούμε στην παρούσα συλλογή είναι κατά πολύ καλύτερες.

Δεν θα επιχειρήσω να κρίνω κάθε ιστορία ξεχωριστά, γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια. Μπορώ να πω, όμως, ότι το συγγραφικό αποτέλεσμα είναι πολύ ανώτερο απ’ ό,τι περίμενα. Εξαιρετικά δείγματα γραφής, ατμοσφαιρικές σκηνές, ρεαλιστικά πρόσωπα, καλή λογοτεχνία.

Αν συνυπολογίσουμε και το εξώφυλλο που παραπέμπει σε αισθητική περασμένων δεκαετιών, που για όσους είμαστε στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας είναι πάντοτε θελκτική, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα συγγραφικά κι εκδοτικά είναι πάρα πολύ καλό.

Αν το συγκεκριμένο βιβλίο πέσει στα χέρια σας μην το προσπεράσετε, δώστε του τον χρόνο να σας μυήσει στα μυστήρια φαινόμενα της ψυχοπλάνης. Γιατί άλλωστε, όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον ίδιο τον άνθρωπο.