Μια «καυστική» αναδρομή

Ο Ντέιβιντ Σεντάρις γεννήθηκε το 1957 από Έλληνα πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Θεατρικός συγγραφέας, χιουμορίστας και ηθοποιός, τακτικός σχολιαστής στο National Public Radio, έχει γράψει τα best sellers: “Barrel Fever”, 1994, “Naked”, 1997 (ιστορίες, ελλ. εκδ. “Γυμνός”, Μελάνι, 2007), “Holidays on Ice”, 1997, “Me Talk Pretty One Day”, 2000 (ιστορίες, ελλ. εκδ. “Εγκώ μιλήσει καλά κάποια μέρα”, Μελάνι, 2006), “Dress Your Family in Corduroy and Denim”, 2004 (ιστορίες, ελλ. εκδ. “Μια σχεδόν φυσιολογική οικογένεια”, Μελάνι, 2006), και “When you are Engulfed in Flames”, 2008 (ιστορίες, ελλ. εκδ. “Όταν σας έχουν τυλίξει οι φλόγες”, Μελάνι, 2009). Το χιούμορ του, πολλές φορές αυτοσαρκαστικό, αναφέρεται σε θέματα όπως η μικροαστική του ανατροφή στη Βόρεια Καρολίνα, οι ελληνικές ρίζες, το σχολείο, τα ναρκωτικά και η ομοφυλοφιλία. Τα βιβλία του είχαν πουλήσει μέχρι και το 2008, αθροιστικά, περισσότερα από 7 εκ. αντίτυπα. Έχοντας ζήσει στη Γαλλία, σήμερα ζει μόνιμα στο Λονδίνο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα, το οποίο ενέχει την υφή ενός ημερολογίου, αλλά και του εσωτερικού μονολόγου. Ο συγγραφέας, ξεκινώντας από τα πρώιμα παιδικά του χρόνια, αναπολεί τις σκανταλιές και τις ημέρες που ξόδευε σαν παιδί. Στη συνέχεια αφιερώνεται στα ζητήματα της νεανικής του ηλικίας και στην αναζήτηση της ερωτικής ταυτότητας, αλλά και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Ακολουθεί η πορεία του ως πιο ώριμος και σκεπτόμενος νέος, καθώς και η εξέλιξή του μέσα στον χρόνο και το χώρο.

Το βιβλίο του Ντέιβιντ Σεντάρις είναι ιδιαίτερο πρωτίστως για την μοναδική γλώσσα και το ύφος, που χρησιμοποιεί στην αφήγησή του. Η αναδρομή στον χρόνο με έντονο αυτοσαρκασμό και καυστικότητα για τις συνθήκες της κάθε εποχής, δίνουν μια κωμική νότα (στο διαπασών) στο κείμενο. Δεν θα παραλείψω ότι γέλασα πολλές φορές κατά την ανάγνωση, κυρίως με ατάκες που αποτυπώνουν ένα πλατύ χαμόγελο στον αναγνώστη. Από ‘κει και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας, προκείμενου να σκιαγραφήσει την κάθε εποχή, παίρνει στοιχεία, τα οποία λίγο ή πολύ είναι γνωστά σε κάθε άνθρωπο, που έχει βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες, από τα μέσα του περασμένου αιώνα περίπου και έπειτα.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο είναι απολαυστικό από κάθε άποψη, ενδεικτικό του χαρακτηριστικού ύφους του συγγραφέα και γι’ αυτό άλλωστε ο Σεντάρις έχει χαρακτηριστεί από τους πιο πνευματώδεις Αμερικανούς συγγραφείς.