Ένα, δύο, τρία, τέσσερα

Αγοραφοβία, ατελείωτα ποτήρια με Μερλό, κατασκοπία από το παράθυρο. Μυστήριο, αγωνία, θρίλερ. Τα συστατικά στοιχεία του βιβλίου «Η γυναίκα στο παράθυρο».

Η Άννα Φοξ μένει διαρκώς μέσα στο σπίτι της αδυνατώντας να διαβεί ακόμα και το κατώφλι. Ο κόσμος της πλέον περιορίζεται μέσα στους τέσσερις τοίχους, ενώ περνάει την ώρα της «κατασκοπεύοντας» τους γείτονες μέσα από τα παράθυρα. Μέχρι που μια μέρα βλέπει κάτι που δεν έπρεπε να δει στο απέναντι σπίτι. Εκεί, όπου πρόσφατα μετακόμισε η τέλεια οικογένεια. Μαμά, μπαμπάς, έφηβος γιος. Τότε είναι που ο κόσμος της Άννα καταρρέει και η ήδη δύσκολη ζωή της μετατρέπεται σε θρίλερ.

Οι παραισθήσεις, οι τύψεις, η άρνηση, η τρέλα και η σχιζοφρένια στήνουν χορό και εκείνη, ενώ βαθιά μέσα της γνωρίζει καλά ότι έχει σώας τας φρένας, έρχονται στιγμές που αρχίζει να αναρωτιέται. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Τι ανήκει στη φαντασία; Διαφορετικές όψεις της αλήθειας, διαφορετικές όψεις της πραγματικότητας. Τι λογίζεται ως τέτοιο και τι ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού; Ένα σοκ και ό,τι μπορεί να επιφέρει αυτό ξεπερνιούνται με σοκ και πάλι.

Η Άννα, παιδοψυχολόγος στο επάγγελμα, πλέον έχει περάσει στην αντίθετη όχθη, αυτή της ασθενούς, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, εξακολουθεί να κηρύττει το ορθό, ωστόσο μέσα της ρέει περισσότερο αλκοόλ παρά αίμα. Σε συνδυασμό με αρκετά χάπια.

Ο συγγραφέας Έι Τζέι Φιν έρχεται αντιμέτωπος με την πρόκληση –την οποία και αποδέχεται και φέρνει το εγχείρημα εις πέρας με επιτυχία– να παρουσιάσει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη διαταραχή της αγοραφοβίας διά στόματος μιας παιδοψυχολόγου – μιας γιατρού που γνωρίζει πολύ καλά την άλλη όχθη, αλλά τώρα συγκαταλέγεται και η ίδια στους ασθενείς.

Με τη μορφή ημερολογιακών καταγραφών σε καθημερινή βάση, σύντομων συνήθως, που δίνουν γοργό, στακάτο ρυθμό, και με κινηματογραφική αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, ο συγγραφέας στήνει ένα καθηλωτικό, ψυχολογικό θρίλερ. Και μετά έρχονται οι ανατροπές. Το μυστήριο, η αγωνία και η ένταση κρατούν σε εγρήγορση τους αναγνώστες μέχρι την τελευταία σελίδα. Τι συμβαίνει; Οι ήρωες είναι όντως όπως παρουσιάζονται; Ή μήπως κρύβουν μακάβρια μυστικά; Πού θα οδηγηθούν τα πράγματα και ποια η λύση που εντέλει θα δοθεί; Θα πληρώσουν οι θύτες;

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση του Αναστάσιου Αργυρίου.