Η πολυπλοκότητα του ανθρώπου

O Henri Rene Albert Guy de Maupassant γεννιέται στη Νορμανδία το 1850 και πεθαίνει στο Παρίσι το 1893. Ξεκινά να γράφει σε ηλικία δεκατριών χρόνων. Στο έργο του περιλαμβάνονται έξι μυθιστορήματα, οκτώ θεατρικά έργα, ποιητικές συλλογές, δοκίμια, άρθρα και ταξιδιωτικά αφηγήματα και το κυριότερο, πάνω από τριακόσια διηγήματα. Όταν ο Guy γράφει τους πρώτους του στίχους, η μητέρα του, ενθουσιασμένη τον αναθέτει στον Flaubert , παλιό οικογενειακό φίλο, που γίνεται ο πνευματικός πατέρας του Maupassant. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών ξεκινά σπουδές στη νομική σχολή του Παρισιού και αργότερα προσλαμβάνεται στο δημόσιο. Το 1874 γνωρίζει στο σπίτι του Flaubert τον Zola, ο οποίος τον εισάγει σ’ έναν κύκλο μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής. Το 1880 με τη βοήθεια του Zola εκδίδεται το διήγημά του “Χοντρομπαλού” χάρη στο οποίο αναγνωρίζεται ως μεγάλος διηγηματογράφος. Παραιτείται από το υπουργείο και ασχολείται αποκλειστικά με το γράψιμο. Ο Maupassant αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και πεθαίνει από σύφιλη σε ψυχιατρική κλινική του Παρισιού σε ηλικία μόλις σαράντα τριών ετών.

«Ιστορίες της μέρας και της νύχτας», ιστορίες από τον σπουδαίο διηγηματογράφο Γκυ ντε Μωπασάν, στις οποίες κεντρικός άξονας της θεματολογίας είναι, όπως συνήθως, ο άνθρωπος και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είκοσι μία διαφορετικές ιστορίες, γραμμένες με ευαισθησία και ρεαλισμό απέναντι στην απύθμενη ανθρώπινη ψυχή, θέτουν τα όρια της ελευθερίας, αναδίδουν την επικινδυνότητα των ακραίων συναισθημάτων, καταδεικνύουν το μεγαλείο της απλότητας και της αγνότητας και τέλος διακωμωδούν με καυστικό τρόπο την απεραντοσύνη του ανθρώπινου νου.

Κοινό στοιχείο στις ιστορίες του Γκυ ντε Μωπασάν είναι ότι ο συγγραφέας αφιερώνει τις πρώτες σελίδες για να περιγράψει το σκηνικό της υπόθεσης σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, σκιαγραφώντας εικόνες και τοπία και φωτογραφίζοντας έμμεσα τις συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή του στη Γαλλία. Από ‘κεί και πέρα η γλώσσα είναι απλή, ενώ το ύφος λιτό και καυστικό, όπου χρειάζεται, προσδίδει μια αμεσότητα στο κείμενο. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι ένα από τα δυνατά σημεία του συγγραφέα, καθώς και οι διάλογοι, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι του έργου. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, καθώς ο συγγραφέας στέκει σαν απλός παρατηρητής και αφηγητής των ιστοριών που περιγράφει. Ο Γκυ ντε Μωπασάν διηγείται περιστατικά αναζητώντας τη βαθύτερη ιδιοσυγκρασία του ανθρώπινου χαρακτήρα και ταυτόχρονα παρουσιάζει γεγονότα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αφορούν κάθε αναγνώστη.

Μια εξαιρετική συλλογή διηγημάτων που φέρνει στην επιφάνεια την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης προσωπικότητας και παράλληλα παραμένει τόσο σύγχρονη, μολονότι έχει γραφτεί πριν από ενάμιση αιώνα περίπου.