Η πολυπλοκότητα της καθημερινότητας

Η αφήγηση της ρουτίνας, του καθημερινού, του οικείου. Της τεμπελιάς και της συνήθειας. Υπό το μότο: «Παίρνεις τα πράματα όπως σου έρχονται».

Στον πυρήνα των κειμένων του Διονύση Μαρίνου, που απαρτίζουν τη νέα του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Όπως και αν έρθει αυτό το βράδυ», βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος. Ενώ οι ιστορίες του κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και ονειροφαντασίας. Τι ονειρεύονται οι ήρωες να πράξουν, να γίνουν, να ζήσουν και τι συμβαίνει επί της ουσίας;

Δεκαεννέα ιστορίες, στιγμιότυπα ζωής περισσότερο, που όμως αντικατοπτρίζουν ολόκληρη τη ζωή του κατόχου της. Μιας ζωής με ελλείψεις –πάντα κάτι λείπει–, με όνειρα που έμειναν στα χαρτιά, με ματαιωμένες ελπίδες. Δεκαεννέα ιστορίες πρωτότυπα δομημένες, με λόγο «παλαιάς κοπής», αλλά αρκούντος γοητευτικό. Δεκαεννέα διηγήματα που σαν να ξεπήδησαν από το χθες.

Με αφήγηση τελείως αποστασιοποιημένη, με καυστικό χιούμορ, ειρωνεία και ενίοτε αυτοσαρκασμό, με ελλειπτική και αποσπασματική γραφή που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να ενεργοποιήσει τη φαντασία του, να αναπτύξει και να αναπλάσει, όπως εκείνος επιθυμεί, την εκάστοτε ιστορία. Με βασικό του υλικό τις λεπτομέρειες, ο συγγραφέας χτίζει κάθε φορά ένα πολύτιμο, πολύπλοκο, αλλά και τόσο οικείο ταυτόχρονα σύμπαν. Με background το σήμερα των δυσκολιών και της κρίσης. Της ανεργίας και της σιωπής. Του κλεισίματος των ανθρώπων στον εαυτό τους, την κατάρρευση της οικογενειακής συνοχής, την κατάθλιψη. Και με σανίδα σωτηρίας τις μνήμες, το παρελθόν που κουβαλά ο καθένας μας – ένα παρελθόν επίπονο τις περισσότερες φορές που κάθε άλλο παρά σωτηρία αποδεικνύεται.