Τετράποδου αυτοβιογραφία

Η Άλεξ, ένα νεαρό ζωηρό περίεργο πόιντερ, που έφτασε από το πουθενά για να μετριάσει τη θλίψη Εκείνης και Εκείνου, που προκάλεσε η απουσία και του τελευταίου από μια σειρά σκύλων που έζησαν μαζί τους κι έγιναν μέλη της οικογένειας, ενεργά και σημαντικότατα, εξερευνώντας το νέο της σπίτι, ανακαλύπτει κάποια κρυμμένα χειρόγραφα και αποφασίζει να τα διαβάσει.

Είναι δυνατόν οι σκύλοι να μιλάνε; Και πολύ περισσότερο να γράφουν τα εσώψυχά τους ωσάν να τα εξομολογούνται στον ψυχίατρο; Κι όμως. Το νέο βιβλίο της Λύντιας Τρίχα έχει τίτλο «Το σκυλάκι σας θέλει ψυχίατρο» και οι ήρωές του στις επτά σπονδυλωτές ιστορίες του είναι σκύλοι.

Πρώτος είναι ο βιβλιοφάγος και σκανταλιάρης Ραξ. Μετά ο δαγκωνιάρης και ακατανίκητος σαμουράι Shogun, που αδιαφορεί για τον κίνδυνο και ξαναπέφτει στον ασβέστη. Έπειτα η Blackie, που γίνεται χαλίφης στη θέση του χαλίφη, και η λεπτεπίλεπτη Λώρα που αναρωτιέται με αγωνία τι σημαίνει “να ζευγαρώσετε”. Ο αρχοντικός και ανήσυχος, αλλά «χαζούλης» Λέων, που επιβάλλεται με το παράστημα και την καλή καρδιά του. Η πονηρή και λαίμαργη Φοίβη και η σιωπηλή Φαίδρα, που φοβάται τις γάτες.

Πώς είναι να είσαι σκύλος; Πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο τα συμπαθέστατα αυτά ζωάκια; Οι επτά σκύλοι της οικογένειας, αυτοβιογραφούμενοι, αφηγούνται τη ζωή τους. Πού γεννήθηκαν, από πού κατάγονται, πώς βρέθηκαν στην οικογένεια; Μιλάνε για την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά τους, τα εξωτερικά και τα εσωτερικά, αλλά και για τη συμπεριφορά τους.

Και σε κάθε τέλος κεφαλαίου, μιλάνε για το σκυλί, η ιστορία του οποίου ακολουθεί, δίνοντας έτσι πάσα στην επόμενη αφήγηση.

Ο αναγνώστης, έκπληκτος, παρακολουθεί επτά σκύλους να αποκτούν τη δική τους φωνή και να αφηγούνται, μέσα από τη σκυλίσια τους οπτική, τη ζωή τους. Την καθημερινότητα, τις συνήθειες, τις σκανδαλιές, τη συμβίωση με Εκείνη και Εκείνον, αλλά και με τους άλλους σκύλους του σπιτιού, τις αντιδράσεις τους. Την αγάπη τους και την αδυναμία τους στα αφεντικά τους∙ τις σκέψεις τους.

Πότε σοβαρό, πότε αστείο, ένα είναι σίγουρο. Οι αναγνώστες θα διασκεδάσουν, θα γελάσουν, θα συγκινηθούν, αλλά ταυτόχρονα θα μάθουν σημαντικά και μη ευρέως γνωστά, παρά μόνο στον στενό κύκλο των ηρώων, πράγματα που αφορούν τους σκύλους. Ένα βιβλίο απολαυστικότατο.