Φόνος στη Νήσο

Μια καλοκαιρινή βραδιά κατά τη διάρκεια ενός πάρτι μια γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη στην αποθήκη της οικοδέσποινας. Το θύμα είναι Αγγλίδα δημοσιογράφος και επίδοξη συγγραφέας και φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι στο σπίτι που έχει ένας Γάλλος, συνταξιούχος εκδότης, στη Νήσο, ένα ειδυλλιακό αιγαιοπελαγίτικο ψαρονήσι με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως κατακλύζεται από αλλοδαπούς τουρίστες που είτε δεν ξαναπατάνε έκτοτε, είτε επιστρέφουν κάθε χρόνο. Το κορίτσι μόλις έχει αρχίσει να γράφει ένα μυθιστόρημα˙ ένα μυθιστόρημα με κλειδί*, μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η ζωή της Νήσου και των κατοίκων της συνοδεία κουτσομπολιών, ανείπωτων μυστικών, φημών.

Σε αυτό το νησί, αποκλεισμένο προσωρινά λόγω των ισχυρών ανέμων, ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφορος Μάρκου, που περνάει την άδειά του εκεί, αναλαμβάνει την έρευνα της υπόθεσης. Ποιο το κίνητρο και ποιος ο δράστης;

Όλοι οι κάτοικοι της Νήσου παρελαύνουν από τον αστυνομικό σταθμό για κατάθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύπτονται το προφίλ και ο χαρακτήρας του καθενός αλλά και οι φιλίες και τα μίση μεταξύ τους. Όταν το προσχέδιο του μυθιστορήματος φτάνει στα χέρια του αστυνόμου, μυθιστορηματική αφήγηση και πραγματικότητα μπλέκονται. Τι απ’ όσα λέγονται στο χειρόγραφο είναι αλήθεια και τι όχι; Τις απαντήσεις θα προσπαθήσει να δώσει μια νέα σειρά από ανακρίσεις των κατοίκων, μόνιμων και πρόσκαιρων, της Νήσου.

Όσο οι δύο αφηγήσεις, της πορείας της έρευνας και του μυθιστορήματος, ξετυλίγονται, νέα στοιχεία έρχονται στο φως, η εικόνα σταδιακά ξεδιαλύνεται, τα κομμάτια του παζλ μέσα στο μυαλό του αστυνόμου μοιάζουν να μπαίνουν στη σωστή τους θέση. Όταν ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα από το παρελθόν έρχεται στο προσκήνιο, ταράζει τα ήρεμα νερά της Νήσου και περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.

Το νέο βιβλίο του Χρήστου Μαρκογιαννάκη είναι ένα μυθιστόρημα μέσα σε ένα μυθιστόρημα μυστηρίου. Με δύο ξέχωρες αφηγήσεις να τρέχουν παράλληλα, ρίχνοντας φως στα σκοτεινά σημεία της πραγματικότητας και δίνοντας χείρα βοηθείας για την επίλυση των γρίφων. Ή μήπως με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο; Και με τον συγγραφέα να κλείνει ουκ ολίγες φορές το μάτι στους αναγνώστες χρησιμοποιώντας ποικίλα τεχνάσματα, όπως τη διττή σημασία των λέξεων.

Καλοκαιρινό ελληνικό τοπίο, αφόρητη ζέστη και μια σειρά φόνων συνθέτουν το «Μυθιστόρημα με κλειδί» εξάπτοντας το ενδιαφέρον και την αγωνία των αναγνωστών.

*Roman a clef (ελλ. Μυθιστόρημα με κλειδί) είναι το μυθιστόρημα που περιγράφει πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις με επικάλυψη μυθοπλασίας. (Σ.τ.Σ.)