Μια ιστορική περιπέτεια, από τα βάθη της θάλασσας

Μετά την επιτυχία του βιβλίου «Ατλαντίς», ο David Gibbins επανέρχεται με το νέο του βιβλίο «Οι θεοί της Ατλαντίδας» για να δώσει συνέχεια στο πέπλο της Ατλαντίδας, που αιώνες τώρα κινείται ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η ιστορία ξεκινάει από τους αρχιερείς της Ατλαντίδας που, μετά την καταστροφή του νησιού τους, αναζητούν νέους χώρους για να εγκατασταθούν και να κρύψουν τους θησαυρούς τους. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι Ναζί, με πρωτεργάτη τον Χάινριχ Χίμλερ, δεύτερο τη τάξει ισχυρότερο άνθρωπο στη ναζιστική Γερμανία, θα αναζητήσουν αυτούς τους θησαυρούς και θα φροντίσουν με κάθε μέσο να τους διατηρήσουν στην κατοχή τους, αλλά και να ανακαλύψουν τη μεγάλη δύναμη που κρύβουν.

Ερχόμενοι στο σήμερα, βρίσκουμε τον αρχαιολόγο Τζακ Χάουαρντ κάπου στη Μαύρη Θάλασσα, να ανακαλύπτει αρχαία σύμβολα στην υποθαλάσσια περιοχή. Διακινδυνεύοντας την ίδια του τη ζωή ο Τζακ Χάουαρντ θα συλλέξει υλικό που δεν έχει δει ποτέ κανείς και που δίνει μια νέα εικόνα για τους ιερείς που είχαν εγκαταλείψει το νησί της Ατλαντίδας. Ο ήρωας, προσπαθώντας να διαλευκάνει ένα μυστήριο που παραμένει κρυφό για αιώνες, θα βρεθεί στο στόχαστρο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τότε ο Τζακ θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, ώστε τα μυστικά της Ατλαντίδας να μην πέσουν στα χέρια των κακοποιών.

Το βιβλίο του David Gibbins, είναι χωρισμένο σε τρεις χρονικές περιόδους, μετά την καταστροφή της Ατλαντίδας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το παρόν, δίνοντας έμφαση περισσότερο στο τρίτο μέρος που αφορά τη σύγχρονη ιστορία και εξέλιξη της υπόθεσης. Το κείμενο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και με ισορροπημένο τρόπο, ενώ οι διάλογοι είναι τοποθετημένοι έντεχνα, ώστε να προωθούν την πλοκή. Επίσης η λεπτομερής περιγραφή των καταδύσεων για αρχαιολογικούς σκοπούς, κάτι που ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά καθ’ ότι και ο ίδιος θεωρείται αυθεντία στην εξερεύνηση ναυαγίων και υποθαλάσσιων πολιτισμών, μειώνει τη ροή της αφήγησης στο συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου. Σημαντικές και θετικές είναι οι ιστορικές αναφορές που σε μεγάλο βαθμό αποτελούνται από πραγματικά γεγονότα και στοιχεία, επενδυμένα βέβαια με μυθοπλαστικά σημεία.

Το βιβλίο του David Gibbins «Οι θεοί της Ατλαντίδας» είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, το οποίο ο αναγνώστης θα διαβάσει με αμείωτο ενδιαφέρον, τόσο για τα ιστορικά στοιχεία, όσο και για την περιπετειώδη υφή του.