Μία περιπέτεια με ρίζες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Σκωτσέζος συγγραφέας Πολ Τζόνστον, με σπουδές στην ελληνική λογοτεχνία, μοιράζει πλέον τον χρόνο του ανάμεσα στη Σκωτία και την Ελλάδα. Είναι ο δημιουργός μίας σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, τον Ελληνοσκωτσέζο Άλεξ Μαύρο. «Το στίγμα της προδοσίας» είναι το τέταρτο της σειράς.

Μία χολιγουντιανή ταινία γυρίζεται στα Χανιά με θέμα τη Μάχη της Κρήτης. Όταν εξαφανίζεται η βοηθός της πρωταγωνίστριας, η εταιρεία παραγωγής προσλαμβάνει τον Άλεξ Μαύρο, ειδικό στην ανεύρεση εξαφανισμένων προσώπων, για να την εντοπίσει. Ο Άλεξ μεταβαίνει στην Κρήτη και εγκαθίσταται στο ξενοδοχείο όπου διαμένει το συνεργείο της ταινίας και το οποίο ανήκει σε έναν ηλικιωμένο Γερμανό που είχε λάβει μέρος στη Μάχη της Κρήτης ως αλεξιπτωτιστής. Από τη δεκαετία του 1960 ο Κέρστεν προσπαθεί να επανορθώσει το κακό που διέπραξαν αυτός και οι συμπατριώτες του στον τόπο, βοηθώντας την τοπική κοινωνία και οικονομία. Εκτός από τον Κέρστεν, ο Άλεξ γνωρίζει την εντυπωσιακή πρωταγωνίστρια της ταινίας, τον Γουάγκονερ, έναν ηλικιωμένο Άγγλο που ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση της αντίστασης του νησιού κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ συναντά και έναν «γνωστό» του από το παρελθόν, τον αρχαιοκάπηλο Ρούφο. Κι ενώ ο Άλεξ καταφέρνει να φέρει πίσω τη βοηθό της ηθοποιού, ο Γερμανός ξενοδόχος αυτοκτονεί και κάποιοι απάγουν για δεύτερη φορά την κοπέλα. Όλα τα στοιχεία οδηγούν σε ένα απομακρυσμένο χωριό γεμάτο χασισοφυτείες και σκληρούς ανθρώπους, τους οποίους η τοπική αστυνομία φοβάται ή δεν θέλει να αγγίξει. Η υπόθεση μπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν ο Άλεξ μαθαίνει ότι η υπόθεση μπορεί να σχετίζεται με γεγονότα του πολέμου και με κάποιο μέλος της οικογένειάς του που για χρόνια έχει χάσει.

Πολυπρόσωπο, γρήγορο και με συνεχείς ανατροπές, το μυθιστόρημα αναπτύσσεται μέσα από μία τριτοπρόσωπη αφήγηση που διακόπτεται σε ορισμένα σημεία και παρεμβάλλονται αποσπάσματα από το ημερολόγιο του ηλικιωμένου Γερμανού ξενοδόχου, στο οποίο περιγράφει τη μάχη της Κρήτης και τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά από αυτήν. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Άλεξ με τα μακριά μαλλιά και το δερμάτινο μπουφάν, τα κοφτά λόγια και την τάση να μπλέκει σε επικίνδυνες καταστάσεις, είναι ένας συμπαθής χαρακτήρας, ο οποίος διαθέτει την –όχι και τόσο δεδομένη– ικανότητα να δημιουργεί φιλίες και συμμαχίες με την ίδια ευκολία που δημιουργεί εχθρούς, ενώ στις δύσκολες στιγμές γνωρίζει πώς να διατηρεί τις ισορροπίες και να μην αφήνει τα προσωπικά του θέματα να επηρεάζουν τη δουλειά του.

Περιπετειώδες και γρήγορο, «Το στίγμα της προδοσίας» είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, με απρόσμενες εξελίξεις και σημαντικές αποκαλύψεις που δεν σε αφήνουν ούτε στιγμή να βαρεθείς.