Το κρύο πιάτο της εκδίκησης και του θανάτου

O Peter James γεννήθηκε στην Αγγλία και φοίτησε στην κινηματογραφική σχολή Ravensbourne. Έζησε αρκετά χρόνια στη Βόρεια Αμερική, όπου εργάστηκε ως σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός. Τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι έξι γλώσσες. Όλα τα βιβλία του αντανακλούν το μεγάλο ενδιαφέρον του για την ιατρική, την επιστήμη και τα υπερφυσικά φαινόμενα. Επίσης, ασχολείται με την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου και το Σάσεξ.

Η Κέιτι Μπίσοπ, γνωστή στα κοσμικά σαλόνια και σύζυγος επιτυχημένου επιχειρηματία, βρίσκεται νεκρή φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα. Ο σύζυγός της, Μπράιαν Μπίσοπ, βρισκόταν πολλά χιλιόμετρα μακριά την ώρα του φόνου. Ο Ρόι Γκρέις, αστυνομικός επιθεωρητής, αναζητά στοιχεία και ανακρίνει τον Μπράιαν Μπίσοπ. Όμως, το ύφος του Μπίσοπ δεν τον πείθει για την αθωότητά του, παρά το άλλοθι που παρουσιάζει.

Όσο ο Ρόι Γκρέις εμβαθύνει στη συγκεκριμένη υπόθεση, τόσο μια τρελή ιδέα αγκιστρώνεται στον νου του: με κάποιο περίεργο τρόπο ο Μπράιαν Μπίσοπ κατάφερε να βρίσκεται σε δυο διαφορετικά σημεία την ίδια στιγμή. Το υλικό από τις κάμερες κυκλοφορίας, από μάρτυρες και από άλλα στοιχεία, οδηγούν τον Ρόι Γκρέις σε λαβύρινθο. Κι όταν θα συμβούν και άλλες δολοφονίες τότε τα όρια στενεύουν για τον Ρόι.

Ο Peter James δημιουργεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με εξαιρετική πλοκή, χορταστικό σε όγκο, ιντριγκαδόρικο για τους αναγνώστες. Οι χαρακτήρες, πρωταγωνιστές και δευτερεύοντες, απεικονίζονται ρεαλιστικά, καθώς απογυμνώνονται στα μάτια του αναγνώστη προϊούσης της υπόθεσης. Ο συγγραφέας υφαίνει αριστοτεχνικά τον ιστό της πλοκής, τοποθετώντας προσεκτικά τα στοιχεία και διαμορφώνοντας την εξέλιξη της ιστορίας με προσεκτικά βήματα. Το κείμενο ρέει και παρά τον όγκο του δεν κάνει κοιλιά κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Ένα απολαυστικό, ατμοσφαιρικό και χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα για τους λάτρεις, και όχι μόνο, του είδους, ενώ αξίζει να σημειωθεί η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στο εξώφυλλο του βιβλίου.