Ο Ντέιβ Γκάρνεϊ επιστρέφει για άλλη μια δύσκολη υπόθεση

Μετά το πολύ επιτυχημένο συγγραφικό ντεμπούτο του John Verdon στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, με το βιβλίο «Σκέψου έναν αριθμό»,  ο Verdon παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα με τον θελκτικό τίτλο «Κράτα τα μάτια σου κλειστά».

Η Τζίλιαν Πέρι, γόνος πλούσιας οικογενείας και με την ικανότητα να καταστρέφει ανθρώπους, παντρεύεται τον διάσημο ψυχίατρο Σκοτ Άστον. Κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης η Τζίλιαν μπαίνει στο σπιτάκι του κηπουρού Έκτωρ Φλόρες. Λίγη ώρα μετά ο Σκοτ την αναζητά. Όταν χτυπά την πόρτα του μικρού σπιτιού δεν παίρνει απάντηση. Καταφέρνει να μπει μέσα και βρίσκει την Τζίλιαν αποκεφαλισμένη, ενώ ο Έκτωρ έχει εξαφανιστεί. Όλα δείχνουν ότι ο Έκτωρ είναι ο δολοφόνος. Όμως οι ημέρες περνούν και ο Έκτωρ δεν έχει ανακαλυφθεί.

Τότε η μητέρα της Τζίλιαν Πέρι αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του Ντέιβ Γκάρνεϊ, του συνταξιούχου αστυνομικού με τις περισσότερες διαλευκάνσεις στο ιστορικό του από οποιονδήποτε άλλο αστυνομικό της Νέας Υόρκης. Ο Ντέιβ, μολονότι έχει περάσει μερικούς μήνες ησυχίας μετά την υπόθεση Μέλερι, μπαίνει κατευθείαν στην υπόθεση, αφού η γαλήνη και η νηνεμία δεν του ταιριάζουν. Γρήγορα ανακαλύπτει ότι η υπόθεση της Τζίλιαν Πέρι είναι πολύ πιο περίπλοκη και ίσως ο δράστης να μην είναι αυτός που όλοι αναζητούν. Όμως κυνηγώντας τη λύση ο Ντέιβ θα μπλεχτεί σ’ έναν κυκεώνα μυστικών που θα θέσουν σε κίνδυνο και τον ίδιο.

Όπως και στο πρώτο βιβλίο, έτσι και στο «Κράτα τα μάτια σου κλειστά» ο Verdon ξεκινάει το μυθιστόρημά του με έναν σύντομο πρόλογο από την οπτική του δράστη. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ η δομή είναι χωρισμένη σε τιτλοφορούμενα κεφάλαια. Η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή και οι διάλογοι προσδίδουν περισσότερο ρεαλισμό στους χαρακτήρες.

Το ταχυδακτυλουργικό τέχνασμα του συγγραφέα να κρύψει τον δράστη μπροστά στα μάτια του αναγνώστη είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική, αφού ακόμα κι αν ο αναγνώστης αντιληφθεί την ταυτότητα του δολοφόνου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει τον τρόπο που ενήργησε. Επίσης, ο Verdon στοιχειοθετεί πολύ προσεκτικά και άρτια την πλοκή, ενώ είναι γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής του, ο Ντέιβ Γκάρνεϊ, είναι ένας χαρακτήρας άκρως πειστικός, που αποτυπώνεται στο μυαλό του αναγνώστη.