Η λογοτεχνία του φανταστικού είχε πάντα πιστούς αναγνώστες στη χώρα μας. Με τη δημοτικότητα που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια –παγκοσμίως, οφείλουμε να ομολογήσουμε– είναι αισιόδοξο το ότι έχει αρχίσει να αποκτά και νέες συγγραφικές φωνές. Ένας νέος συγγραφέας είναι και ο Σπύρος Παπαδόπουλος (γεν. 1991) που με το πρώτο του μυθιστόρημα μας ξεναγεί στη μυθική Κατρανική χερσόνησο και στους πολέμους που τη βασανίζουν.

Το Νόρμαντ, ένα από τα βασίλεια της Κατρανικής χερσονήσου, βρίσκεται εδώ και είκοσι χρόνια σε πόλεμο με το γειτονικό βασίλειο του Γκράντεθ. Αν και ο λαός πολεμά με όλες του τις δυνάμεις, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η πραγματική αιτία του πολέμου, καθώς ο βασιλιάς Ρέιχαρτ αρνείται να την αποκαλύψει. Ο Άλχων, γιος του βασιλιά και γεννημένος με την έναρξη του πολέμου, θυμωμένος με τον πατέρα του ψάχνει να βρει τα πραγματικά αίτια αυτής της σύγκρουσης. Με τη βοήθεια των τριών πιστών του φίλων αρχίζουν να αναζητούν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην αλήθεια. Η αναζήτησή τους θα τους οδηγήσει σε ένα αρχαίο κειμήλιο, με υπερφυσικές δυνάμεις που αν πέσει στα λάθος χέρια μπορεί να οδηγήσει στον απόλυτο τρόμο. Στην πορεία τους συναντούν γρίφους, κρυμμένα κουτιά, μυστικά ποτάμια, μάγους αλλά και έναν επικίνδυνο κουκουλοφόρο που στέκεται εμπόδιο στις προσπάθειές τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φαίνεται να ξέρει περισσότερα από αυτούς.

Ο συγγραφέας φαίνεται να γνωρίζει καλά τους κώδικες του είδους με το οποίο επιλέγει να κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο· δημιουργεί έναν ολόκληρο κόσμο, με τα βασίλειά του, τις συνήθειές του και τα προβλήματά του. Οδηγεί τον κεντρικό ήρωα σε μια επίπονη αναζήτηση και του προσφέρει μια συντροφιά από πιστούς συνοδοιπόρους. Φροντίζει να ρίξει στον δρόμο τους αναποδιές, δυσκολίες και προδοσίες, γιατί η αλήθεια πρέπει να κερδηθεί όχι απλά να αποκαλυφθεί. Με πολύ ωραίο τρόπο εξελίσσει τον ήρωα του, από έναν ελαφρώς κακομαθημένο νεαρό που οργίζεται επειδή ο πατέρας του δεν μοιράζεται το μυστικό μαζί του σε έναν ηρωικό νέο που έχει αποκτήσει τη γνώση του πότε πρέπει να συγκρατηθεί, να πολεμήσει ή ακόμα και να θυσιαστεί για το καλό του λαού που αγαπά. Παράλληλα, αξίζει να γίνει αναφορά στις εντυπωσιακά όμορφα σχεδιασμένες σκηνές των μαχών που είναι τόσο παραστατικά δοσμένες ώστε ο αναγνώστης να αισθάνεται ότι τις παρακολουθεί από κοντά.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος με το πρώτο του δείγμα γραφής δίνει πολλές υποσχέσεις για μελλοντικές δουλειές σε ένα άκρως απαιτητικό είδος λογοτεχνίας.