Ο Κριστιάν Αμπρόζ επιστρέφει

Μετά την πρώτη ιστορία για τον Κριστιάν Αμπρόζ με τίτλο «Η αγάπη σου μου fhtagn», ο Ανδρέας Μιχαηλίδης επιστρέφει με τη δεύτερη υπόθεση της σειράς με υπέρτιτλο «Ο εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ». Ο Κριστιάν ερευνά υποθέσεις περίεργες, αλλόκοτες, που δεν ανήκουν στη σφαίρα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο ίδιος είναι ένα πλάσμα που κρύβεται στις σκιές, συνοδοιπορεί με το άγγιγμα του σκότους, ισορροπεί από την ίδια του την τρέλα.

Μια κοπέλα, που διαβιεί εντόνως και ελευθέρως, δέχεται κάποιες περίεργες επισκέψεις. Η κατάστασή της αγγίζει τα όρια της υστερίας, το σκοτάδι φωλιάζει μέσα της, ενώ η μουσική παίζει διαρκώς στο μυαλό της. Ένας οικογενειακός φίλος βρίσκει τον Κριστιάν και του ζητάει να λυτρώσει την κοπέλα, ανακαλύπτοντας ποιος κρύβεται πίσω από τις επισκέψεις και τα απόκοσμα δώρα που της αφήνει στο δωμάτιό της. Ο Κριστιάν από τη στιγμή που επισκέπτεται το σπίτι αντιλαμβάνεται ότι κάποια μη ανθρώπινη παρουσία κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά. Στήνει την παγίδα του και περιμένει τον δράστη να επιστρέψει.

Στο δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Κριστιάν Αμπρόζ, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στην προσωπικότητα του ήρωά του, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του βιβλίου, σχηματοποιώντας πιο άρτια την εικόνα του Κριστιάν. Η πλοκή της υπόθεσης λαμβάνει μέρος (εναλλακτική διατύπωση: ξεδιπλώνεται) στο δεύτερο μισό, έχοντας ωστόσο θέσει νωρίτερα ο συγγραφέας τα στοιχεία και τα σκηνικά που διαμορφώνουν τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του κειμένου.

Θετικό στοιχείο επίσης, είναι η απεικόνιση της Νέας Ορλεάνης των αρχών του 20ού αιώνα, διαμορφώνοντας εξαιρετικά το φόντο για την εξέλιξη της ιστορίας. Το κείμενο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ οι διάλογοι είναι λιτοί και μεστοί. Η απεικόνιση του Κριστιάν ως μιας φυσιογνωμίας εξωανθρώπινης βιολογικά, αλλά με έντονα ανθρώπινα χαρακτηριστικά επιτυγχάνεται ιδανικά από τον συγγραφέα. Η πλοκή του δεύτερου βιβλίου αναδεικνύει τη φαντασία του Ανδρέα Μιχαηλίδη σε επίπεδο θεματολογίας, ενώ το ύφος του συγγραφέα ακολουθεί τρόπον τινά την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή του. Έξοχη συνέχεια της σειράς, αναμένοντας το τρίτο βιβλίο με μια ιδιαίτερη ακόμα υπόθεση για τον Κριστιάν Αμπρόζ.