Μικρές ιστορίες, μεγάλα συναισθήματα

Η Ιωάννα Κρητικού γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1981 στην Αθήνα όπου και ζει. Είναι παιδαγωγός και έχει εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς και στον χώρο της ψυχικής υγείας. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με το θεατρικό παιχνίδι. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα συγγραφής μυθιστορήματος με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο και θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη. Κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα. Ο «Μπαμπάς φάλαινα» είναι η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.

Στη συλλογή διηγημάτων της Ιωάννας Κρητικού συναντούμε εννέα μικρά διηγήματα, που συμπυκνώνουν τη συναισθηματική στάση και έκφραση των χαρακτήρων μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις, εν είδει μονολόγων ως επί το πλείστον. Ιστορίες που θέτουν τα πρόσωπα στα συναισθηματικά τους όρια τα οποία ταλανίζονται από αποφάσεις και γεγονότα. Αλλάζουν ζωές, χαρακώνεται η καθημερινότητα.

Με κύριο άξονα τις σχέσεις των ανθρώπων και με βασικές εκφάνσεις την αγάπη και τον αποχωρισμό, οι ήρωες της Ιωάννας Κρητικού δοκιμάζονται, απογυμνώνονται, αποδομούνται, ώστε να αφομοιώσουν τη νέα πραγματικότητα, φυλάσσοντας ως κόρην οφθαλμού τις ιδιαίτερες στιγμές που διαμόρφωσαν τη ζωή τους. Μέσα από τις ιστορίες παιδιών με τους γονείς τους, ερωτευμένων, ακόμα και ενός φανταστικού προσώπου που ζωντανεύει από τον συγγραφέα – δημιουργό του, παρατηρούμε πρόσωπα να εκφράζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και συναισθήματα σε όλη την απλότητα και την αλήθεια τους.

Η γραφή της Ιωάννας Κρητικού είναι λιτή, ελλειπτική, συμπυκνώνοντας το νόημα, με στακάτο ρυθμό, παρασύροντας τον αναγνώστη σε μια ορμητική τροχιά. Τα διηγήματα είναι μικρά, όμως καταφέρνει η συγγραφέας με προσεκτικά τοποθετημένες λέξεις, να εκφράσει όσα θέλει να πει, χωρίς να παραμένει τίποτα λειψό. Άλλωστε είναι τέτοια η ένταση κάθε ιστορίας, που ίσως η μεγαλύτερη έκταση των διηγημάτων να αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάγνωση.

Μια πολύ καλή συλλογή διηγημάτων, που έχει πολλά να πει και να εκφράσει, και η οποία έχει ως πρόλογο ένα κείμενο της εμβληματικής Άλκης Ζέη, ενώ εμπλουτίζεται από τις εξαίρετες ζωγραφιές του Ισπανού ζωγράφου Tassies.