Όταν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης, όλα είναι απλά.

Ο άνθρωπος είναι ένα μάτσο ρουτίνες, ιδέες και παραδόσεις.

Αν ακολουθήσεις το συγκεκριμένο μοντέλο, καταλαβαίνεις τις ρουτίνες,

τις παραδόσεις, τη σκιά – μόνο που δεν καταλαβαίνεις τον εαυτό σου.

Μπρους Λι

Όλοι μας μπορούμε να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή…

Ο Σρινιβασάν Σ. Πιλέι είναι ουμανιστής συγγραφέας και πρωτοπόρος επιστήμονας στον τομέα της νευρολογίας του πόνου. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συνέχισε με μεταπτυχιακά στο Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, απ’ όπου πήρε το διδακτορικό του. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα του κλινικού ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή. Θεωρεί αποστολή του να συνεισφέρει στην ανθρωπότητα μέσα από το γνωστικό του πεδίο και πιστεύει ακράδαντα πως όλοι μας μπορούμε να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Το βιβλίο αυτό δε μοιάζει με τα λεγόμενα βιβλία αυτοβοήθειας που υπόσχονται από το εξώφυλλό τους εύκολες και απλές λύσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός που μας βοηθά καταρχάς να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας και των νευρώνων του, πώς επηρεάζονται οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας, πώς τα παιδικά βιώματα οδηγούν στην ενήλικη ζωή και πώς μπορούμε να αλλάξουμε κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς μας, αρκεί να αγωνιστούμε σκληρά. Μας διδάσκει τρόπους για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει σε προβληματικές καταστάσεις, όπως π. χ σε περιόδους κρίσης πανικού, και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει με τον ορθότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Μας μαθαίνει πώς, αν θελήσουμε, μπορούμε να βοηθηθούμε και να αλλάξουμε όσα επιθυμούμε καθώς και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό ουσιώδες βιβλίο και όχι για ένα ανάλαφρο και ανούσιο ανάγνωσμα. Ο συγγραφέας έχει συμμετάσχει στις περισσότερες από τις επιστημονικές έρευνες που αναφέρει και εξηγεί τα πάντα στον αναγνώστη, με επιστημονική ακρίβεια, προκειμένου να τον πείσει ότι όλα όσα μπορεί να αποτελούν προβλήματα γι’ αυτόν εξηγούνται επιστημονικά και συνεπώς επιλύονται, αρκεί να το θελήσει. Οι φόβοι που επηρεάζουν τις καθημερινές μας επιλογές αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευτυχία μας, μας αποπροσανατολίζουν και μας απομακρύνουν από αυτό που πραγματικά θέλουμε. Ο Πιλέι βασιζόμενος στις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, μας δείχνει τρόπους για να συνδέσουμε τη σκέψη με το συναίσθημά μας και να ξεπεράσουμε τους φόβους μας βελτιώνοντας έτσι τη ζωή μας.